CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, raporunda “Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre, yılbaşından bu yana kırmızı et fiyatındaki artış yüzde 30, sadece son bir haftadaki artış yüzde 18 oldu. Kırmızı et fiyatında yıllık artış yüzde 115’e ulaştı. İktidar 20 yıldır her seferinde yaptığı gibi kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına hazırlanıyor. İktidarın gıda fiyatlarını ve piyasaları baskılamak, kontrol altında tutmak için oluşturduğu yapılanmalar, girdi maliyetlerinin çok altında fiyatlara üreticiyi zorlayınca önce çiğ sütte ve süt ürünlerinde başlayan üretim düşüşü ve fiyat artışı şimdi de kırmızı ete sıçradı. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) aylarca tarımsal girdi maliyet endeks artışlarının, yem fiyatlarında yüzde 250’yi aşan zamların altında tuttuğu çiğ süt fiyatları üreticinin kayıplarını dayanılmaz boyutlara taşıyınca, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verileriyle 1,5 milyon dolayında süt ineği kesime gönderildi. Türkiye’nin süt üretiminin gerilemesine yol açan bu gelişmenin ardından süt ve süt ürünlerinin fiyatları erişilemez noktaya tırmanırken şimdi benzer sorun et fiyatlarında gözleniyor. Erdoğan’ın nisan sonuna kadar Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan yem fiyatlarını sabitlediklerini duyurmasına rağmen, geç kalınmış bu karar besicilerin maliyet artışları karşısında sonuç vermedi” ifadelerini kullandı.

erdogan-toprak-kimdir-erdogan-toprak-kac-yasinda-15366670_52_amp

“EMEKLİ UCUZ KIYMA İÇİN SOĞUKTA BEKLİYOR”

“Yılbaşından bu yana üç kez zamlanan kırmızı et fiyatındaki artış yüzde 30’a ulaşırken, sadece geçtiğimiz hafta içerisinde etteki fiyat artışı yüzde 18 oldu” diyerek ürünlere yapılan zamma dikkat çeken Erdoğan Toprak, “Market zincirlerindeki indirimli ve sabit fiyatlara rağmen kıyma 150-160 TL’ye çıkarken, kasaplarda ise kıyma 200 TL’ye, kuşbaşı ve diğer et türlerinin kilosu 220-230 TL’ye ulaştı. Kontrolden çıkan et fiyatlarından ötürü, halkın et alamaz hale geldiğini, satışların yüzde 50’nin üzerinde düştüğünü açıklayan Kasaplar Esnaf Odası iktidara çağrıda bulunarak artan fiyatlara çözüm bulunmasını isterken, etin toptan geliş fiyatının kiloda 135-145 TL’ye, kemiksiz kuzu etinin 315 TL’ye ulaştığını duyurdu. Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et alış fiyatlarına zam yaptı. Bu zam sonrası kasaplara ve tüketiciye satış fiyatının da zamlanması söz konusu. Ülke çapında 14 satış mağazası bulunan ESK önünde sabah karanlığında kuyruğa giren dar gelirli, emekli kesimler saatlerce 1 kilo ucuz kıyma için soğukta bekliyor” diyerek iktidara yüklendi.

“HAYVANCILIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR”

Toprak, “Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) et kombinası ve kesimhanelerdeki ortalama fiyat verilerine göre dana kesim çıkış fiyatı 126,9 lira ve kuzu kombina çıkış fiyatı ise 121,7 lira olarak yer aldı. UKON verilerinde et fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 115,4 olarak gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanı, et krizi ve olağanüstü fiyatlar karşısında iktidarın yıllardır hep yaptığı gibi, kırmızı et ve kesimlik canlı hayvan ithalatına başlanacağını, bu konuda bazı Balkan ülkeleriyle ithalat bağlantıları yapıldığını duyurdu. Ülke tarım ve hayvancılığını çöküşe sürükleyen politikalar ve kararlarla çocuklarımız süt içemez, et yiyemez insanca beslenemez konuma getirildi. 20 yıldır yerli besiciyi sahipsiz bırakan, Güney Amerika’dan, Afrika’ya kadar dünyanın dört bir yanından canlı hayvan ve et ithalatına milyarlarca dolar kaynak akıtan iktidar, bir kez daha et ve canlı hayvan ithaline kapıları açarak fiyatları düşürmek iddiasıyla, yerli besiciyi ithalatla terbiye etmeye yöneliyor” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Editör: Haber Merkezi II