Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt Çelik, çocuk istismarı olaylarının artış gösterdiğini belirterek, çocuk istismarı suçlarına yönelik cezaların büyük oranda artırılmış olmasına rağmen toplumun bu konuda bilgilendirilmediğini söyledi.

ANTALYA İÇ GÖÇ MAĞDURU

Coğrafi yapısının avantajı nedeniyle çok göç alan Antalya’da çocuk suç oranının fazla olduğunu vurgulayan Esin Kurt Çelik, “Antalya Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden göç alıyor. Göç eden kişilerin eğitim düzeyi aile yapıları, kültürleri çok farklı. Dolayısı ile burada en çok mağdur olan çocuklar oluyor.  İşsizlik, yoksulluk çocukların sahipsiz kalması sokaklarda kötü şartlara mağdur kalmalarına neden oluyor. Bu yüzden Antalya’da çocuk suç oranının diğer kentlere göre daha yüksek olduğunu düşünüyoruz’’dedi.

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt Çelik, çocuk istismarı olaylarının artış gösterdiğini belirterek, çocuk istismarı suçlarına yönelik cezaların büyük oranda artırılmış olmasına rağmen toplumun bu konuda bilgilendirilmediğini söyledi. Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt Çelik,’’Türkiye’de çocuk istismarı sürekli gündemde kalan bir sorun.  Maalesef çocuk istismarı vakaları ile çok sık karşılaşıyoruz. Çocuklara cinsel istismar halinde ağır cezalar alınabileceğinin kişiler tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu şekilde çocuk istismarının önüne geçilebilir. Bizim toplumumuzda bazı kesimler bunu düğün dernek şeklinde yapıyor. Yasak olmasına rağmen aileler küçük yaştaki çocukları evlendiriyor,veya kız seviyor kaçıyor. Kaçması durumunda aile evlendirmek zorunda kalıyor. Bunun bir suç olduğu ç ocukla cinsel temas halinde ağır cezalar alabileceği şüpheliler tarafından bilinmesi gerekiyor’’dedi.

ANTALYA ÇOK GÖÇ ALAN BİR ŞEHİR

Çelik,’’Antalya çok göç alan bir şehir. İş olanağı açısından turizm kenti. Türkiye’nin çeşitli illerinden göç alıyor. Göç eden kişilerin eğitim düzeyi aile yapıları, kültürleri çok farklı. Dolayısı ile burada en çok mağdur olan çocuklar.  İşsizlik, yoksulluk çocukların sahipsiz kalması sokaklarda kötü şartlara mağdur kalmalarına neden oluyor. Bu yüzden Antalya’da çocuk suç oranının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz’’dedi.

AİLELER ÇOCUKLARI İLE İLETİŞİM HALİNDE OLMALI

Çocuk istismarı ve suça yönelik konularda ailelere uyarılarda bulunan Çelik,’’Aileler çocukları ile iletişim halinde olmalı. Birinci şart bu. Çocuklarına sahip çıkmalı.Her çocuğun başına bir polis dikemeyiz. Her öğretmeni çocukların davranışları ile ilgili olarak sorumlu kılamayız. Bilişim çağındayız. Çocuklar sürekli olarak sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyorlar. Sosyal medyanın etkisi altında kalıyor. Bu konuda aileler gerek evlerinde ki iletişim araçlarını kontrol altına alma konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Eğitim kurumlarında her okulda rehber öğretmenler var, onlarla iletişime geçilebilir’’diye konuştu.

OKULLA BAĞLANTISI OLMAYAN KİŞİYE CEZA VERİLECEK

Yeni eğitim ve öğretim döneminde okul çevresinde dolaşan ancak okulla bağlantısı olmadığı tespit edilen kişilere şikayet edilmesi halinde idari para cezası uygulaması olacağını söyleyen Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt Çelik,’’Yeni eğitim ve öğretim yılında her okulda emniyet müdürlüğü tarafından 2 polis bulundurma zorunluluğu getirildi. Ayrıca yeni eğitim ve öğretim yılında çocuk şube müdürümüzün valiliğe verdiği bir yönerge ile artık okul etraflarında okul ile herhangi bir ilişkisi olmayan biri tespit edildiği durumda bu kişiye idari para cezası kesilecek. Böyle bir uygulamaya geçildi. Bu şekilde çocukları koruyucu yeni bir uygulama daha yapılmış oldu’’dedi. DENİZ TOPKAYA

 

 

 

Editör: TE Bilisim