-MHP’li Antalya Büyükşehir ve Kaş Meclis Üyesi Hasan Nusret Baysal, Kaş’ın Kınık ve Ova mahallerinde seraları bulunan domates üreticisinin çok zor durumda olduğunu söyledi.

 

-Hasan Nusret Baysal, “Domatesin para etmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan üretici, bunu protesto ekmek için ürününü yollara dökmeye başladı. Buna kim dur diyecek” dedi.

 

 

Kaş’ın ilçesinin Kınık bölgesinde seracılık yapan üretici adeta kan ağlıyor. Domatesin para etmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan üretici, bunu protesto ekmek için ürününü yollara dökmeye başladı. Antalya Büyükşehir ve Kaş Meclis Üyesi Hasan Nusret Baysal, üreticinin büyük bir çıkmaza girdiğini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı.

 

ÜRÜN DÜŞÜK FİYATTAN SATILIYOR

Baysal, domates fiyatının çok düşük olduğunu ve bu durumunda üreticiyi çok üzdüğünü kaydederek, “Çiftçinin girdisi çok yüksek. İç pazarda sıkıntı var. İlaçtan tutun da gübre, naylon, kömür ve fide girdileri inanılmaz derecede çok yüksek. Bugün itibariyle domatesin 1 kilosunun maliyet fiyatı 1.5 TL. Bunun üzerine bir de işçilik parasını koydunuz mu, oldu mu domatesin maliyet fiyatı 1.80 TL. Kumluca halinden her sabah alınan fiyatlar, Kaş Belediyesi tarafından Kınık, Ova ve Kaş halinde duyurulur ve hallerde domates bu paradan satılır. Kumluca domateste bizden erkencidir. Dolayısıyla orada kalite yavaş yavaş düşmeye başladı ve ürün düşük fiyattan anons edilmeye başlandı. Oysa Kınık, Ova ve Kaş’ın domatesi yeni yeni çıkmaya başladı ya da çıkmak üzeredir. Bunun için bizim Kumluca’dan alınan fiyatın üzerine koymamız gerekirken altında satmaya mecbur kalıyoruz. Ben bunun mücadelesini yaptım ama maalesef bir aşamaya getiremedim. Eğer bu sıkıntı böyle devam eder ve birileri ‘dur’ demezse bugün ürününü yollara döken üretici yarın Ankara’ya yürür” dedi.

 

VİRÜSLÜ FİDE SIKINTISI

Bölge çiftçisinin en büyük sorunlarından birisinin de virüslü fide olduğunu hatırlatan MHP’li Meclis Üyesi Baysal, “Bunun yanında çiftinin birde virüslü çıkan fide sorunu var ve bu konuyla ilgili bir muhatap da bulunamıyor. Adamın 20 bin fidanı varsa bunun zararının yalnızca bin adedini fide firması karşılıyor. Gerisini bir türlü karşılattıramadık. Çünkü karşında bir muhatap bulamıyorsun. Yani çiftinin başı yok. Ne yapacağını, kime gidip derdini anlatacağını bilemiyor. Devlete gidiyorsun o da ‘ben karışmam’ diyor. Geçen yıl bir fide firması bu virüslü fideleri sattı, çiftçiye de destek olmadı. Ancak sonra isim değiştirip bölgede tekrar fide satmaya başladı. Ama ortada bir sorumlu yok” diye konuştu.

 

FARK KİMLERİN CEBİNE GİRİYOR?

Hem üreticinin hem de ihracatçının işinin kolay olmadığını vurgulayan Baysal, şöyle devam etti: “Antalya’dan 2 TL’ye satılan domates İstanbul’da 5-6 TL’ye satılıyor. Bizim sıkıntımız aradaki farkın kimlerin cebine girdiği. Bence devletin bunu takip etmesi lazım. Bunun yanında açıldı denilen Rus pazarı da açılmadı. Bu pazarın açılmaması da domates üreticisini çok olumsuz etkiledi. Benim ihracatçı arkadaşlarım var. Bunlar Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan mal sokmaya çalışıyor. Tır başına 15 bin dolar rüşvet veriyor. Dolayısıyla hem üreticinin hem de ihracatçının işi hiç kolay değil.”

 

 

Meclis Üyesi Baysal, Antalya’dan 2 TL’ye satılan domatesin İstanbul’da 5-6 TL’ye tezgaha çıktığını hatırlatarak, “Bizim sıkıntımız aradaki farkın kimlerin cebine girdiği” dedi. Kubilay Eldemirci

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim