26 Eylül ve ertesi gün 27 Eylülde, Antalya’da yayın yapan ve resmi ilan alan tüm yerel gazeteleri alıp inceledim. Hepsinde bazı özel haberler olmak üzere aynı içerikte birbirinin benzeri haberler vardı.


    11 adet gazetede Türk Dil Bayramı ile ilgili bir duyuruya, habere ve köşe yazısına rastlamadım. Sadece yazılarımı yayınlayan Akdeniz Gerçek Gazetesi’nde Türk Milliyetçilerinin dil bayramı sebebiyle toplantı haberi var. Bir de Milletvekillerimizden Feridun Bahşi’nin sosyal medyada dil bayramı kutlama mesajına rastladım. 25 Eylül sabahı milli hassasiyete sahip 300 üzeri vatanperver gönül adamı, dil bayramını ve Atatürk’ü andı. Türkçenin önemine değinen konuşmalar yaptılar.


    Gazetecilere, belediyeler, parti başkanları, siyasetçiler ve milletvekilleri e-posta yoluyla haber ve mesajlar atarlar. Filanca köye su getirdik mesajından, motodrag yarışına, sokakta konsere, kadınların spor faaliyetine kadar birçok haber atılmış. Ama maalesef, 89. Yılını kutladığımız Türk Dil Bayramı ile ilgili hiç kutlama mesajı gelmemiş. Millet ve ülke sevdalısı olduklarına inandırıldığımız başta büyükşehir olmak üzere, ilçe belediye başkanlarından dil bayramı ve Türk dili ile ilgili iki cümle yok ama dünya turizm günü kutlaması mesajları var.


    Konya'yı aldıktan sonra Sultan II. İzzettin Keykavus'un oğlu Gıyasettin Siyavuş'u 12 Mayıs 1277'de Selçuklu tahtına çıkarttıktan sonra Karamanoğlu Mehmet beyin yayınladığı bildiriyle Türkçeye yaptığı hizmeti unutamayız.


    Dünyada 7 bin kadar dil konuşulmaktadır. Ancak bu dillerin büyük bir çoğunluğu sadece bazı lokal bölgelerde ve sınırlı sayıda insan tarafından kullanılmaktadır. Dil bilimciler Türkçeyi dünyanın 5. dili olarak kabul ederler. Yani, grameri, cümle kuruluşu ABC si olan bir dildir. Sayıları, çok eski tarihlerden beri aynıdır. Tuva Türklerinden tutun, Hazar kıyılarına kadar ve Anadolu dâhil batı Trakya’daki Türklere kadar sayılar bir, iki, üç diye başlayarak sayılır.


    Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk, 1932 yılında Dil Tarih Coğrafya Fakültesini kuruyor. 26 Eylülde Türk Dil bayramını ilan ediyor. Peki günümüzde kaç kişinin aklına geliyor? Dedeleri döneminde okuma yazma % 7’lerde iken, mezar taşlarımızı okuyamıyoruz diyenlerin Arap alfabesini ve dilini benimseyip zorlamalarına akıl erdirmek mümkün değil.


    Dil, bir milletin konuşup anlaşması ve kültürünü yaşatması için şarttır. Biz Türklerin ses bayrağıdır, hafızasıdır.

    Hoşça kalın, Türkçe ile kalın.