Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşımızın dizelerinde. Batı medeniyeti için, Tek dişi kalmış canavar dediği yorumları yapılır.

Medeniyet denilince, günümüzde sanayi ve teknolojide ilerlemiş olmak anlaşılıyor. Teknoloji nerede olursa olsun alınıp kullanılabilir, Ancak medeniyet, bir millet ve toplumun maddî, manevî varlığına ait nitelikleri, değerleri, hayat tarzı ve yaşama biçimidir. Bizim ticaret ahlakımızda AHİLİK prensipleri vardır. Yani ahlaklı ticaret vardır. Katkısız üretim vardır.

İkinci Dünya Savaşı sonrası gelişmenin çaresi olarak sanayileşmeye ve teknolojiye yönelen Almanya, Japonya, Amerika gibi ülkeler, ilk önceleri çok dayanıklı ve uzun süre arıza yapmayacak emtialar üretmeye başlamışlar. Halen günümüzde tercih edilen Alman ve Japon arabaları, öne çıkan markalar olmuş. Uzunca bir süre hiç arıza yapmadan kullanılabilen otomobillere aynı şekilde yedek parçaları da üretilmiş. Zaman içerisinde fabrikalar krize düşmüş ve çok sağlam araçlar ve yedek parça üretmekten vaz geçip daha az dayanıklı motorlar ve oto parçaları üretmeye başlayarak ekonomik krizi aşmışlar.

1901 Yılında ABD’de SHELBY markasıyla ampul üreten bir fabrika kurulmuş. İster inanın ister inanmayın halen bu ampullerin kullanıldığı yerler varmış. Bu ampullere patlamayan ampul denmiş. Daha sonra ampulün reklamlarını 1000 saat dayanır şeklinde değiştirmişler. Dikkat ettiyseniz uzun süre kullandıktan sonra, arıza yapmaya başladığı için, cep telefonlarının yeni modellerini almaya zorlanıyoruz. Bu ticari davranışlara kimileri ‘vahşi kapitalizm’ diyor. Mehmet Akif de ‘canavar’ demiş. Son kullanılan terim ise, planlı eskitme.

Anlaşılan, her alanda tüketmeye yönlendiriliyoruz. Geçenlerde bitkisel olarak üretilen, takviye gıdaların tanıtım toplantısında konuşan bir akademisyen “ilaçları kullanmayan ölür, kullanan sürünür” dedi. Eh ben 4 yıla yakındır şeker ilaçlarıyla iyileşemedim ve sürünmeye devam ediyorum. Bu konuda görüşüne başvurduğum birçok uzman doktor da ilaçların sadece hastalıkları ötelemekte işe yaradığını söyledi. Aklıma hastalık bilmeyen ve doğal beslenen eski insanlar geldi.

Yeterli gıda almamıza olanak tanımayan ürünlerin yetiştirildiği tarım sektörü ve bu sektörden nemalanan aracılar, tarımının kapitalist canavarları olmuyor mu? 21. Yüzyılda birçok hastalığın ortaya çıkması ve de artmasının sebebi nedir? Bence yeterli beslenememedir.  

Ben artık ambalajlı ve de dondurulmuş ürünlere rağbet etmiyorum. Hele ki yeşil etiketi yoksa hiç almıyorum. Artık dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, doğal gıdaları ve doğal yolla üretilmiş gıda takviyelerini ülkemde de arayıp bulup kullanıyorum.

Hoşça kalın, doğal besin alarak kalın.