Türkiye'deki büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsü, 12 Kasım 2012'de çıkartılan bir yasayla mahalleye dönüştürüldü. Binlerce köyü etkileyen bu düzenleme 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra yürürlüğe girdi. Aynı düzenlemeyle köylerin yanı sıra 1053 belde de mahalleye dönüştürüldü.

    2014 seçimleri öncesi iktidar mensupları, köylerin mahalleye dönüşmesi ile yeni oluşan mahallelerin her türlü hizmeti alacağını, kalkınacağını ve de ekonomilerinin düzeleceğini söylerlerdi.

    Çıkan yasa, kırsalda yaşayanlara ümit olmuştu. Tabiat düşkünlüğü genlerimizde olduğundan, birçoğumuz gibi ben de fırsat buldukça yaylaları, orman köylerini dolaşırım. O bölgelerin insanları samimi olur, misafirperver olur. Vedalaşırken muhakkak tarlalarında ürettiklerinden sarıp yanınıza verirler. Yani milletin efendisidirler.

    Yıllardır kendi kendine yetmeye çalışan kırsal kesim insanları, ürettiklerini ilçe pazarlarında satarak, yetiştirdikleri küçükbaş hayvanları kurban bayramı dönemlerinde satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışırlar. Oturdukları taş evlere ve kuyulardan su çekerek sulama yapan v eiçme suyunu kaynak sularından karşılamaya çalışan bu çilekeş köylüleri, sırf oy almak için vaatler verenlere söylenecek bir söz bulabilen varsa özelden veryansın edebilir.

    2014 seçimleri öncesi yeni bir oy alma yöntemi projesi olan, köyler mahalle oluyor, kırsal kalkınacak diyenlerden hiç eski köyleri gezen var mı?. Manavgat yangını olmasa belki de benzin yakıp gitmezler bile.

    Köylerin mahalle olması, neyi değiştirdi derseniz bence bozuk yolların onarımı ve bazı köy yollarının yenilenmesinden başka göze çarpan bir şey yok. Köylü, yıllardır olduğu gibi kendi sorunlarını kendileri hallediyor. Köylerin mahalle olması, iktidarın oy beklentisine cevap vermediği gibi, büyükşehir belediyelerini de epeyce zorlar oldu. 2 yıldır Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar yol, su sorunlarını çözmeye uğraşan belediyelerin her yönden sıkıntılı olduğu belli. Bence, en önemli zorluk kaynak sıkıntısı olmalı. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara imar planı gerekli, birçoğunun hala su sorunu var. Hala yol ve ulaşım sorunu devam eden köyler var. 2012 yılında çıkan yasayla mahalle olan köylere sanki hizmet gitmiş de, 2014 yılı seçiminden sonra bu yükü yüklenen belediyelere, sırası geldiğinde muhalefet edip, belki de eleştiri bile yapılacaktır. Büyükşehir sınırlarında mahalle olmuş köylerimiz, Antalya Muratpaşa mahalleleri gibi gelişmiş bir yaşam standardına kavuşacak mı, inanan var mı?.

    Hoşça kalın, kentlerde lüks yaşayarak mutlu olun.