Teknoloji deyince, yaşadığımız çağdaki her şeyi düşünmeliyiz. Çiftçilerimizden başlayarak üretilen her gıda mamullerine teknoloji kullanılıyor. Artık eski günlerdeki gibi iptidai tarım aletleri de yok. Son sistem traktörler kullanılmaya başlandı.

Çiftçilerimizden ürününü alan firmalar özel makinalarda paketleme yapıyor. Dokuma tezgâhları, bilgisayarlarla yönetiliyor. Gelişen teknolojiyle beraber enerjiye harcama da doğal olarak yüksek maliyetler getiriyor. Doğal gaz ve petrole ödenen para ve de ikide bir gelen zamlar üreticimizin de fabrikalarımızın da ekonomisini sarsıyor ama üretim durmuyor.

Her şeye rağmen üretmek ve satmak, istihdam açısından ve de ekonomiyi canlı tutmak açısından önemli.

Dünyada önde gelen bir ekonomiye sahip olmak için bilinçli, programlı olmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi, çalışmadan yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar ilerleyemez.

Yerel sanayimizin dinamik bir hale gelmesi için, daha fazla sanat okulları, meslek okulları açılmalı. Bu konuda en güzel örnek, Antalya Organize Sanayi bünyesinde kurulan meslek koleji galiba. Son dönemlerde art arda açılan üniversitelerimizde özellikle mühendislik fakültelerinde pek çok bölümde eğitim verilemediği ileri sürülüyor.

Sanat okullarının, gençlerin hayata atılması ve meslek sahibi olması için çok yararlı olduğuna hemfikir olmakla beraber, teknik açıdan yetişmiş eleman ihtiyacı için, mühendislik fakültelerinin toparlanması lazım.

Üretimi arttırmanın yanı sıra, dünya piyasalarında rekabet edebilecek kalitede ürünlerimizi üretip,  tanıtmamız gerek. Kısacası markalaşmaya önem vermemiz gerek. Dünyanın en verimli topraklarındayız. Başta BOR olmak üzere birçok yer altı zenginliğimiz var. Bence sıkıntımız markalaşmada ve de markalarımızı dünya pazarlarında tanıtımını yapabilmede.

Dünyada kabul gören tanınmış veya tanınmaya yüz tutmuş markalarımız var ama yeterli değil. Ekonomimize katkının en önemli lokomotiflerinden olan ihracatçılarımıza büyük görevler düşüyor. Antalya’nın ihracatçılar birliği BAİB’in açıklamasına göre, bu yıl bölge ihracatı yüzde 40 artmış. Böyle sevindirici bilgileri tüm ihracatçılarımızdan almamızı çok isteriz.   

Atatürk’ün çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak ve de üstüne çıkmak, her üreticinin, her ticaret erbabının hedefi olmalı.

Övünelim, çalışalım ve kendimize güvenelim.

Hoşça kalın...