Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında vefat ettiğinde ona layık bir anıt mezar inşa edilmesi istenmiş. 1941 yılında bir yarışma düzenlenmiş ve Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’ya ait mimari proje, finale kalmış.

 

Atatürk’ün çok sevdiği ve “Burası güzel bir anıt yeri” dediği Rasattepe, Anıtkabir’in inşa edildi yer olmuş.

 

Projenin inşasına 1944 yılında başlanmış. İnşaat 9 yıl sürmüş. Modern mimarinin izlerinin yanı sıra, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden örneklere önem verilmiş. 750.000 m²’lik bir alan üzerinde yer alan Anıtkabir’in Anıt Blok bölümünün girişinde yer alan aslanlı yoldaki 24 aslan heykeli, 24 Oğuz boyunu temsil ediyor. Aslanlı yol, başlar eğik olarak görünsün diye, 5 santimlik çim boşluğu bırakılarak döşenmiş. Tören meydanından mozoleye, 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak, Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır.


Yolun devamında, özel günlerde kutlamaların ve anma törenlerinin yapıldığı Tören Meydanı yer alıyor ve devamında Atatürk’ün yattığı Mozole bölümü yer alıyor.

 

Anıtkabir kulelerinin her birinin ayrı özelliği var. Kulelerin isimleri şöyle; Hürriyet, Mehmetçik, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, İnkılap, Cumhuriyet, Müdafa-i Hukuk. Barış Parkı bölümünde 100’den fazla ağaç türü var. Dikilen ağaç sayısı ise tam 48 bin 500 adet. Anıtkabir anıtının sınırları içerisinde bir de Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi var. Bu müzede Atatürk’e ait saat, cüzdan gibi kişisel eşyalar da yer alıyor.

 

33,5 metre uzunluğundaki bayrak direğini 1946 yılında, Atatürk’e duyduğu sevgisinden ötürü, Nazmi Cemal adlı bir Türk vatandaşı ABD'den göndermiş.

 

Ata’nın kabri, Selçuklu-Osmanlı kümbet mimarisine göre yapılmış sekizgen şeklindeki mezar odasında. 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahit’in yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor. Suriye’deki Caber Kalesinden, Kore’deki Türk şehitliğinden, Selanik’teki doğduğu evin bahçesinden, KKTC ve Anadolu’daki illerden getirilen toprakların harmanlandığı toprakta gömülen Ata, İslami usullere göre kefenlenerek yüzü kıbleye bakacak şekilde defnedilmiş.

 

Eğer Cumhuriyet’e bağlılığınız var ise ve de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, son nefesini verirken ‘Aleyküm selam’ diyen Atatürk’ün yattığı Anıtkabir’e ziyarete gideceksek, düzgün kıyafetlerle ve manevi atmosfere uygun davranışlarla gidelim.


Hoşça kalın, Cumhuriyetle kalın...