Her durumda Haklı olmak avantaj gibi durabilir. Ancak, sadece haklı olmak, haklarımızı almaya yetmeyebilir. Bu nedenle devlet örgütlenmesinde, Adaletin tarafsız ve güçlü olması gerekir. Ünlü komutan Timur “Ülkeler kılıçla alınır ancak Adaletle korunur.” Demiştir.

Adalet tarafsız ve güçlü olmazsa; Haklı olanın değil, güçlü olanın dediği olur. Çünkü, güçlü olan Adalete hükmeder.

Güçlü olan Adalete hükmederse ne olur? Adalete dayanmayan güçlü zalimdir. Güçlü olan sokakta açıktan ve alenen bir kişiyi öldürse, bir vatandaşın malına-mülküne el koysa, insanlara zulüm etse, mahkemeye dahi çıkarılamaz, çıkarılsa dahi yargılanamaz veya suçlanamaz veya ceza verilemez.

Adaletin güçlüye bağlandığı bir devlette; Haklılar sürünür, vicdanlar rafa kalkar, yiğitler çürür zindanlarda, haksızlığa isyan edenler yürür darağacına. Güçlüler haklı çıkmaya devam ederler, haksızda olsalar. Bu durumda, Kimsenin Adalet beklentisi kalmaz, herkes kendi adaletini sağlamaya kalkışır. Sonrası malum, Fatih Sultan Mehmet’in söylediği gibi, “Akıl ve ahlak ölürse Millet bölünür-Adalet ölür, Adaletin öldüğü gün Devlette ölür.”

Elbette Anayasalar ve yasaların süreçle birlikte değişime uğramaları kaçınılmazdır. Bizim Anayasamızın da kimi maddelerinin değiştirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Ancak bugün yapılmak istenen değişiklikler; Adaleti ele geçirmeye, Adaletin boyunduruk altına alınmasına, Milletin egemenliğini gasp etmeye, Diktatörlük kurmaya, Taraflı-Partili İdare kurmaya yönelik değişikliklerdir. Bu değişiklikleri kabul etmek mümkün değildir. Hatta referandumda HAYIR demek vatandaş olarak sorumluluk haline gelmiştir.

Bu Anayasa değişikliği Kuvvetler ayrılığı prensibini tanımamaktadır. Parlamento ve millet egemenliğini yok saymaktadır. Bugün yapılmak istenen Anayasa değişikliği ile Türk Adaleti işlemez hale getirilecektir. Adalet bir kişinin vicdanına terk edilecektir. Bu Anayasa böylece geçerse, Türk halkı yüzlerce yıl geriye dönecek, Tek adam yönetimi ve diktatör bir yapıyla karşılaşacaktır.

Bu seçim, milletin demokrasi ile imtihanıdır. Bu seçim, Kayıtsız şartsız elimizde olan egemenlik haklarımızı, bir adama teslim edip-etmeme imtihanıdır.  Bu seçim Adaletin bağımsız olup, olmama, İktidar sahiplerinin tarafsız olup olmama seçimidir.

Adaletin tecelli etmesi için Haklı olmak yetmez, güçlü de olmak gerekir. Halkımız kayıtsız ve şartsız elinde bulundurduğu egemenlik gücünü, hiçbir kişiye veya zümreye teslim etmeyecek, kontrolsüz bir güç yaratmayacaktır.

Bağımsız Adalet, Tarafsız İdare, Güçlü Millet için oyumuz HAYIR olacaktır. 12.03.2017

 

Cengiz GÜLEBAY