Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Anadolu'daki en büyük Medusa Mozaği'nin üzerinin kapatıldığını açıkladı. Kış şartlarından korunması amaçlanan Burdur'un Gölhisar ilçesi sınırlarındaki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan Medusa Mozaiği, Nisan 2025'te yeniden ziyarete açılacak.

Burdurdaki Medusa Mozaiğinin Üzeri Kapatıldı 2

Burdur'da Kaçak Alkol Operasyonu! 400 Litre Bulundu Burdur'da Kaçak Alkol Operasyonu! 400 Litre Bulundu

Medusa Mozaiği'nin Üzeri Kapatıldı 

Sosyal medyadan paylaşım yapan Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Kibyra Olympeion Odeionu orkestra zeminini kaplayan opus sectile Medusa mozaiği ile Odeion Stoası zemin döşemesi opus tessellatum mozaiğin üzeri, iklim şartlarından korunması amacıyla kapatılmıştır. 2025 yılı Nisan ayında tekrar ziyarete açılacaktır." dedi.

Burdurdaki Medusa Mozaiğinin Üzeri Kapatıldı 3

Kibyra Antik Kenti Nerede?

Kibyra Antik Kenti, Burdur'un Gölhisar ilçesine bağlı Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer alıyor. Yerleşim alanı oldukça büyük olan Kibyra'da yapılar simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hâkim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiş. Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun 12-13 bin kişi kapasitesi ile en görkemli stadyumu bulunuyor.

Burdurdaki Medusa Mozaiğinin Üzeri Kapatıldı 4

Anadolu'nun En Büyük Medusa Mozaiği Kibyra'da

Kibyra Antik Kenti'nde, bazilika, yukarı ve aşağı agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yolları bulunuyor. 3 bin 600 kişilik meclis binası/müzik evi Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli eserleri arasında yer alıyor. Meclis binası/orkestranın tam merkezinde bulunan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Mozaiği Anadolu’da tek olma özelliğini taşıyor. 2011 yılında meclis binası önünde, Anadolu’nun en sağlam ve en büyük mozaik alanı olan, 540 metrekare alanı kaplayan mozaik ortaya çıkarıldı. Yine meclis binası önünde, Geç Roma Dönemi’ne ait (MS 6-7'nci yüzyıl) Roma Hamamı ve seramik atölyesi bulundu. Kentin bugün görülebilen tüm mimari kalıntıları Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait. 

 Burdurdaki Medusa Mozaiğinin Üzeri Kapatıldı 5 (2)
Kibyra Tarihçesi

Kibyra, II. Eumenes (MÖ 197-159) zamanında Bergama Krallığı egemenliğindeydi. Daha sonra Kibyra ve yakın çevresinde konumlanmış antik kentlerden Boubon, Balboura ve Oinoanda’dan teşekkül dörtlü ortak meclis (MÖ 2-1'nci yüzyılda) oluşturulmuştu. Bu birlik MÖ 82 yılında Romalı General Murena tarafından dağıtılarak ortadan kaldırıldı; Asia eyaleti ve diğer kentler Likya Birliği’ne dâhil edildi. MS 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kent, Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edildi. Kibyra özellikle MS 1 ve 3'üncü yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşadı. Demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinde ünlü olan şehrin halkı savaşçı bir kimliğe sahipti. 

Burdur Caddelerinde Paralı Otopark Uygulaması Başlıyor Burdur Caddelerinde Paralı Otopark Uygulaması Başlıyor

Kaynak: Haber Merkezi