Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Resort Turizm
Kongresi, Antalya'da 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' temasıyla başladı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) öncülüğünde Belek
Nest Kongre Merkezi'nde 27-28 Kasım tarihlerinde iki gün sürecek kongrede,
Türkiye turizminin yeri ve geleceği, dünya turizminin önemli isimleri
tarafından değerlendiriliyor.
Kongrenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ile Türkiye ve dünyadan, sektörün önemli isimleri katıldı.
75 MİLYON TURİST HEDEFİ
Kongrenin açılışında konuşan Bakan Ersoy, 2023 Stratejik Planı'nı anlatan geniş bir sunum yaptı. Turizmin öngörülenden daha hızlı büyüdüğünü belirten Ersoy, verilerin Türkiye turizminin daha hızlı büyüyeceğini gösterdiğini söyledi. Türkiye turizmindeki büyümenin dünya turizminden daha hızlı olduğuna dikkati çeken Bakan Ersoy, "2023'te 75 milyon turist hedefimiz var. 2016 öncesi 41 milyon sayılarına gelmiştik. 2016'da yüzde 25'lik düşüş oldu. Sonra toparlanma dönemine girdik. 2018'de istediğimiz noktaya geldik ve 46 milyon sayısını yakaladık. Eski yöntemlerde devam edersek 2023'te 54 milyon turist ağırlayacak. Bizim hedeflerimiz daha yüksek, değişiklikler yapmak zorundayız. 2023'te hedefimiz 65 milyar dolar gelir elde etmek. 2018'de bu rakam 29,5 milyar dolarken, bu seneyi 34.5 milyar dolarla tamamlamayı bekliyoruz" diye konuştu.
+++++++++
HEDEF GECELİK GELİRİ 86 DOLAR
2023'te ziyaretçi başına gelir hedefinin 867 dolar olduğunu açıklayan Ersoy, kişi başı gecelik gelire odaklanacaklarını söyledi. Bu rakamın da en az 86 dolar olması gerektiğini anlatan Ersoy, "2018 yılında gecelik gelir 65 dolarken, 2019 verilerinde bu rakamın 69 dolar olması bekleniyor. Ortalama geceyi 10 güne çıkarmayı hedefliyoruz. Yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızın Türkiye'deki harcamaları azalıyor. Bu da kişi başı gelirimizi olumsuz etkiliyor. Yabancı ziyaretçilerin harcamaları ise artıyor" diye konuştu.
TANITIM BÜTÇESİ BÜYÜYECEK
Bakan Ersoy, turizm politikalarında radikal değişiklikler yapmaya başladıklarını belirterek, turizmde 2016 yılının dip nokta olduğunu söyledi. 2016'da yaklaşık 31 milyon turistin ülkeyi ziyaret ettiğini anlatan Ersoy, "Tanıtım ile değişikliklere başlayacağız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurduk. Bu ajans, turizm geliri yüksek olan ülkelerin tamamında var. İlk keşfeden İtalya olmuş, 1919 yılında hayata geçirmiş. Dünyada 100 yıldır uygulanıyordu. Bu ajansın en önemli özelliği özel sektörden oluşmuş olması. Yönetimdeki 15 kişiden 4'ü kamudan. Ajansın 25 milyon dolar tanıtım bütçesini devlet veriyor. Danışma kurulu STK'lardan oluşuyor. Ajans çalışanları özel sektörden seçiliyor. Kamu personeli görev almıyor. Sürdürülebilir ve etkin tanıtım yaptıkça turizm gelirlerimiz artacak. Gelirler arttıkça tanıtım bütçesi büyüyecek" diye konuştu.
'YÜKSELEN PAZARLARA ODAKLANACAĞIZ'
2018'de 18 milyon dolar olan turizmde tanıtım bütçesini 2019'da 72 milyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Ersoy, 2020'de ajansın devreye girmesiyle 180 milyon dolarla tanıtım yapacaklarını aktardı. 2023'te 220 milyon dolarla tanıtım hedeflediklerini kaydeden Ersoy, "Eskiden ağırlıklı olarak fuarlara katılıyorduk. Ajansla 2020'de tanıtım yaptığımız 3 ülke sayısını 18'e çıkaracağız. Dijital reklamı 45 ülkede yayacağız. Dergi reklamını da 13 ülkede yapacağız. Daha çok pazarda tanıtım yapacağız. Ana pazarlar haricinde Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi yükselen pazarlara odaklanacağız. İç turizmde az keşfedilmiş ve ya da gelişmekte olan turizm bölgelerini tanıtacağız" dedi.
UÇUŞ KAPASİTESİ 2 KAT ARTACAK
Turizmde münferit rezervasyonların artırılması gerektiğini kaydeden Bakan Ersoy, tarifeli sefer ve direkt uçuş nokta sayısını yükselteceklerini söyledi. Önce Türkiye'yi markalaştıracaklarını belirten Ersoy, şöyle devam etti:"Bölgeleri markalaştıracağız. Ürünleri markalaştıracağız. Oteller kendi marka yatırımlarını yapacak. Münferit rezervasyon kapasitesini artırarak Y ve Z kuşağının taleplerini karşılamış olacağız. İstanbul Havalimanı'nın hayata geçmesiyle İstanbul'da 2050'ye kadar pist ve slot sıkıntısı kalmıyor. Antalya ve Gazipaşa havalimanlarının kapasite artımı ve yenileme ihaleleri 2020'ye kadar tamamlanacak. Antalya'da toplam yolcu kapasite artışı 2021 sonuna kadar 2 katına çıkarılacak" diye konuştu. DHA