Uzmanlar tarafından yaz ishali olarak değerlendirilen hastalık belirtisini gösteren kişilerin hastane yatışlarında artış yaşandığını ve yaz ishalinin Covid-19 ile herhangi bir ilgisinin olmadığını belirten Antalya Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut, “Sıcaklıkların artması nedeniyle insanlar sıvı kaybediyor. Sıcakta gıdaların hızlı bozulması, açıkta satılan yiyeceklerin bakteri oranını arttırıyor. Bu durumlar yaz ishalini ortaya çıkarıyor” dedi.

 

İshal ve kusma şikayetleri ile hastaneye yatışların son günlerde arttığını belirten Dr. Akbulut, “İshallerin bakteriyel ve bakteriyel olmayan birçok sebebi bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında mikrobik ishaller daha yaygındır. Bunun nedeni de bakteriyel enfeksiyonlar besinlerde daha hızlı ve daha kolay üreyebilmektedir. Besinler yoluyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açmaktadır. Yaz aylarında temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi veya sebze ve meyvelerin yıkanmadan tüketilmesi ana sebepleri arasındadır” ifadelerini kullandı.

 

“KAYNAĞI BİLİNMEYEN SULAR İÇİLMEMELİ”

Türkiye’nin her yerinde yaz aylarında bu hastalığın yaşandığını ancak bu sene daha çok vaka olduğunu dile getiren Dr. Akbulut, “Antalya’da yaz aylarında piknik yapılması çok yaygın. Piknik yapanlar bulundukları bölgenin pınar veya çeşme sularını içme suyu olarak kullanabiliyorlar. Oysak ki bu sulara insan veya hayvan dışkısı ya da atıkları karışıyor. Kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle tüketilmemelidir. İçme suyu olarak kullanılmasa bile, kirli su ile yıkanmış sebze ve meyvelere de mikrop bulaşır. Özellikle çiğ olarak ve kabuğu soyulmadan yenilen yiyecekler daha çok risk taşır. İçeceklerin içine atılan ve temiz olmayan sulardan hazırlanan buzlar da bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Diğer yandan artan sıcaklık nedeniyle yiyecekler de daha çabuk bozulur. Sıcak ortamda veya açıkta kalan yiyecekler üzerinde üreyen mikroplar nedeniyle besinler bozulur. Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema, yumurta diğer besinlere göre daha kolay bozulma riski taşır. Açıkta satılan veya otel-tatil köyü gibi yerlerde açık büfelerde uygun olmayan sıcaklıkta ve uzun süre açıkta sergilenen yiyeceklerde mikroplar çoğalır. Bu gıdaların yenmesi ile besin zehirlenmesi tablosu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

“HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ”

Yaz ishalinden korunma için alınması gereken tedbirleri aktaran Dr. Akbulut, “İshalden korunmak için yiyecekler mutlaka buzdolabında saklanmalı, açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yiyeceklerin süreliğine ısınması bu besinlerdeki mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmalarına neden olur. Açıkta satılan dondurmalar da güvenli yerlerden alınmalıdır.

İshalden korunmanın en önemli yolu el temizliği yani el yıkamadır. Kirli ellerle hazırlanmış veya kirli ellerle tutulup yenilmiş yiyeceklerden çok az miktarda tüketilmesi bile hastalığa neden olabilir.

Sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkanmalıdır.  Dışarıda, açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyecekler tüketilmemelidir.  Taze pişirilen veya tekrar ısıtılan yemekler oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmemelidir. Donmuş gıdalar buzu çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Temiz sıvı tüketilmeli. Pastörize olmamış süt ve süt ürünleri tüketilmemeli. Meyve ve sebzeler temiz suyla iyice yıkanmış olmalı. Sık el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli” dedi.

 

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim