Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer’in başkanlığında, meclis üyelerinin elektronik ortamda katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. ATSO Başkanı Davut Çetin, Oda faaliyetleri, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında pandeminin devam ettiğine dikkat çeken Davut Çetin, “Covid-19 salgınında ülke olarak 18. ayı geride bırakıyoruz. Günde halen 28 bin vaka sayısı, 250 civarında can kaybı açıklanıyor. Virüs hayatımızdan 2 yıla yakın bir zamanı çaldı, halen 1 yıla yakın devam edeceği söyleniyor. Önümüz kış, havalar soğuyacak, kapalı mekanlarda bulaş artacak. Kapanmak istemiyorsak aşıyı artırmalıyız, kurallara uymalıyız” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

    Ekonomide ana gündem konusunu; enflasyon, girdi maliyetleri, konut fiyatları ve kira artışlarının oluşturduğunu, bütün sektörlerde girdi maliyetleri artışının devam ettiğini belirten Başkan Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Girdi maliyetleri dünyada artıyor, son dönemde dünya çapında petrol ve doğal gazda fiyatları da arttı. Türkiye’de enflasyonun nedeni küresel girdi fiyatları ve dövizdeki artışıdır. Biz demiri, gübreyi, plastiği, elektrik malzemesini, otomobil girdisini dövizle alıyoruz. Dolar üç yıl önce 4 liraydı, geçen yıl 6 liraydı, şimdi 8,5 lira. Dünyada dövizin en fazla arttığı, yani milli paranın en fazla değer kaybettiği ülkeler arasındayız. Son aylarda tam döviz durdu derken Merkez Bankası sabredemedi ve sürpriz faiz indirimine gitti, ayrıca indirime devam edeceğini göstermiş oldu. Beklentileri bozmak yerine iki ay daha bekleyip 2 puan indirim yapsaydı, bu kadar dalgalanma olmazdı.

ÖZEL YURTLARA TEŞVİK BİR ÇÖZÜM OLABİLİR

    Son dönemde kira artışlarının özellikle öğrencileri çok zorladığını görüyoruz, nüfus artıyor, öğrenci sayısı artıyor. Son iki yılda yurt yapımları azaldı, dolayısıyla durum kolay değil. Antalya’da öğrenciler için belediyeler ve diğer kurumlar yardımcı olmaya çalışıyorlar. Özel yurtlara teşvik bir çözüm olabilir. Kent merkezinde otel ve pansiyonlarda öğrencilerin kalması için destek verilebilir. Umarım ki sorun daha fazla büyümez, kış gelmeden durum iyileşir.  Fiyatlar ve kiralar neden artıyor, elbette bir sebep maliyetlerdir. Komitemiz yazmış, tonu 3.240 TL olan demir 6.600 TL olmuş, metreküp fiyatı 165 TL olan hazır beton 350 TL olmuş. Ülkemizde her yıl ortalama 800 bin ve 1 milyon arasında daire üretilmesi gerekiyor. 2014 ve 2017 döneminde aşırı üretim yapılmış, arkasından 2018’de döviz krizi gelmiş, daire sayısı 2019’da 325 bine düşmüş, 2020’de 547 bin olmuş. Bu yıl talep var, ama maliyetler üretimi engelliyor, yine de 6 ayda 328 bin daireye başlanmış. Aslında 2019’da bugünkü sorunun geleceği görülmeliydi.”

‘2022 SEZONU ÇOK DAHA İYİ OLACAK’

    Konuşmasında turizm sektöründeki gelişmelere de değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti: “Turizmde 6.8 milyon ziyaretçiyi geçtik, İngiltere geç de olsa yeşil ışık yaktı ve ilk turistler geldi. Turizm için hep birlikte risk aldık, fedakarlık gösterdik ve bir canlanma sağladık, ama 2019’un yarısındayız. Çarpmaya, bölmeye, şu kadar artış oldu demeye gerek yok. Bu kışı atlatırsak gelecek yıl daha iyi olacak, Avrupa’da birçok ülke kendi içindeki yasakları kaldırdı. Aşı oranı yükselen ülkeler rahatlıyor, dolayısıyla 2022 sezonu çok daha iyi olacaktır. Ama bu kış hem turizm hem diğer sektörler açısından zor olacak. Turizmde KDV indiriminin devam etmesi, kredilerin ertelenmesi ve vergi-prim borçları için yeni kredi verilmesi talepleri gelmektedir ve bu talepler haklıdır.”

KAPALI OLAN NARGİLE KAFEDEN RUHSAT HARCI ALINIYOR

 

    “Pandemide unutulan bir sektörümüz var. Halen kapalı olan nargile kafelerden ruhsat harcı alınıyor.  Geçen yıl yine bu dönemde bunu yazdık, söyledik, basınla da paylaştık. Satışı yasak olan şeyin ücretinin alınması mantıksız. Eskiden Alkol ve Tütün Piyasası Kurumu vardı, sonra sanırım Tarım Bakanlığı’na bağlandı. Tarım Bakanlığı tarıma mı ormanlara mı alkole mi nargileye mi baksın? Ne diyeyim?”

 

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim