-Kaş Çevre ve
Koruma Platformu, Kaş Belediyesi’nce işletilen Kaputaş Plajı’na 20 tonluk
fosseptik tankerinin yerleştirilmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Bu halka ait
alanın kullanımıyla ilgili baştan yapılmış büyük bir hatadır. Ama biz bunu
öngörmüştük” uyarısında bulundu.
-Açıklamada şöyle
denildi:“ Yarın öbür gün asansör, 40 tonluk fosseptik tankeri, pompalar, su ve
elektrik hatları için yeni inşaatlar ve bilumum bir takım
başka uygulama talepleriyle karşılaşırsak hiç şaşırmayalım. Nihayetinde bu
eşsiz plajı bu kadar zorlamak akla zarardır.”
-------------
Kaş Çevre ve Koruma Platformu,Kaş Belediyesi’nce işletilen Kaputaş Plajı’nın son günlerden yine 20 tonluk fosseptik tankerinin yerleştirilmesiyle ulusal basının gündeminde olduğunu açıkladı. Konunun basit bir fosseptik tankeri uygulaması olarak görülemeyeceğini kaydeden Kaş Çevre ve Koruma Platformu, olayın en başta yapılan bir hata ile başladığını kaydetti. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Olay, Kalkan Güney Yamaçları Birinci Derece Doğal Sit kapsamındaki bu dünyaca ünlü Kaputaş plajının böylesi işletmeye açılmasına izin verilmesiyle başladı. Projenin en başında diğer ünitelerle birlikte Kaputaş Plajı’nın wc yapılmasına yetkili organlarca izin verilmiş. Dolayısıyla pis su tankeri de olacak elbet. Ancak olayın anlaşılması için süreci en baştan ele almak gerekiyor. Kaş Belediyesi ya da başka kurum veya özel şirket, fark etmez; bu, kamuya yani halka ait alanın kullanımıyla ilgili baştan yapılmış büyük bir hatadır. Çünkü büfe, tuvalet, duş gibi mütevazı görünen yapılarla/ünitelerle plajın doğal dokusuna yapılan müdahalelerin artacağı yetkililerce öngörülebilir olmalıydı.”
YAŞANANLARI
ÖNGÖRMÜŞTÜK
“Ama biz öngördük. Vatandaşlar ve Kaş ve Turizm Tanıtma Derneği olarak birlikte açtığımız ilk davada Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca onay verilen projenin iptal edilmesini istedik. Ötesi, projeye aykırı izinsiz uygulamalar da söz konusuydu. Örneğin 6 m2’lik büfenin daha büyük bir alana yayılarak kafeye dönüşmesi, doğal kaya yapısının tahrip edilmesi, kıyı kanununun ihlal etmesi, vb… Bunlar hem bilirkişi raporunda hem de koruma komisyonunca da tespit edildi ve mahkemece karara bağlandı. Ancak Belediye, ahşap köprü, ahşap yürüyüş yolları, soyunma kabinleri kurmak amacıyla koruma komisyonuna onay almak için başvurmaya devam etti. Koruma Komisyonu 2016’da aldığı kararla bunlara da izin vermedi. Bu karara rağmen, Belediye, geçen yıl, üstelik ayaklarının betona gömüldüğü çelik/demir iskeletler üzerine köprü ve betondan yeni merdivenler inşa etti. Biz de, suç duyurunda bulunduk. Bu süreçte ilgili makamlara yapılan şikayet, ihbar dilekçeleri de bir yana.”
DOĞAL YAPI
KAYBOLUYOR
Kaputaş’ın doğal yapısını giderek kaybettiğini de belirtilerek açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün gelinen noktada, izinli veya izinsiz sürekli artan yeni uygulamalarla plaj doğal dokusunu ve peyzajını tamamen yitirmiş bulunuyor. Orada arz yarattıkça talep de artacaktır. Basit denklem… Nihayetinde wc, duş, soyunma kabinleri, fosseptik tankeri de yetersiz gelmeye başlayacaktır. Nitekim son uygulamada, pis su tankının büyütülmesi gibi. Sonuç olarak, proje en başından itibaren ‘öngörüsüz’ planmış, yaratacağı çevre etki değerlendirmesi yapılmamış ve sonuçları hesaplanmamıştır. Yazın buradan geçerseniz, Kaş-Kalkan yolu üzerinde, yüzlerce metre boyunca arabaların dizildiğini görebilirsiniz. Oysa bu tesis kurulmadan önce böyle sorunlar yaşanmıyordu. Şimdi, aşağıda her türlü hizmet sunulduğu için doğal olarak insanlar sabahtan akşama kadar burada kalmayı tercih ediyorlar. Yukarıda da arabalar biriktikçe birikiyor, trafiği tıkıyor.Aşağıda,Kaputaş’ın plaj kısmı ise, plastik şezlonglar, kafe, köprü, wc, duş vb gibi ünitelerle doğal yapısını ve görüntüsünü giderek kaybediyor. Aslında çoktan kaybetti bile.”
AKLA ZARAR
UYGULAMA
“Yarın öbür gün asansör, 40 tonluk fosseptik tankeri, pompalar, su ve elektrik hatları için yeni inşaat faaliyetleri ve bilumum bir takım başka uygulama talepleriyle karşılaşırsak hiç şaşırmayalım.Nihayetinde bu küçücük ama eşsiz bir oluşum sergileyen plajı bu kadar zorlamak, yapılarla boğmak akla zarardır.Bu plaj ve kanyonu bu müdahaleleri kaldıramaz.Aksi takdirde geri kazanamayacak şekilde tümden kaybederiz. Bu nedenle Kaputaş gibi yerler kendi haline, öz varlığına, tabiatına teslim edilmelidir. Büfelerden, kafelerden, wc’lerden, şenzlonglardan, köprülerden, viyadüklerden ve daha bilumum yapılardan arınmış şekilde eski doğal haliyle kullanılmalıdır.Peysaj onarım projesi acilen yetkililerce yapılmalı ve Kaputaş Plajı eski doğal görünümüne dönüştürülmelidir. Kaputaş’a sahip çıkalım ve Atalarımızdan nasıl teslim almışsak, gelecek kuşaklara aynı doğal haliyle bırakalım” Kubilay ELDEMİRCİ