Beyin cerrahisinde gelişen teknoloji ile birlikte, cerrahlar operasyonları daha güvenli ve hassas bir şekilde gerçekleştirme imkanı buluyor. Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, nöronavigasyonun, cerrahlara ameliyat sırasında büyük avantaj sağladığını belirtti. Beyin ve omurilik tümörlerinin yerini belirlemede kritik öneme sahip bu teknoloji, cerrahların ameliyat planlamasını ve uygulamasını büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Prof. Dr. Akyüz, nöronavigasyon sayesinde ameliyat gerektiren durumların en güvenli şekilde tedavi edilmesinin sağlandığını ifade etti. Ameliyat sırasında cerrahlar, bilgisayar destekli nöronavigasyon sistemi ile hedeflenen bölgelere tam olarak yönlendiriliyor ve diğer dokulara zarar vermeden riskler minimize ediliyor.

Nöronavigasyon sistemi GPS gibi çalışıyor

Nöronavigasyon teknolojisi, beyin ve omurga ameliyatlarında GPS sistemi gibi işlev görüyor. Prof. Dr. Akyüz, bu sistemin cerrahlara ameliyat sırasında karmaşık anatomik yapılar etrafında hassas rehberlik sağladığını vurguladı. GPS benzeri işleyişi ile nöronavigasyon, cerrahlara yüksek doğrulukta yönlendirme imkanı sunarak hedef bölgelere minimum hasarla ulaşılmasına yardımcı oluyor.

Bu teknoloji, hassas beyin yapıları etrafında milimetre düzeyinde hassasiyet sağlarken, beyin tümörlerinin doğru bir şekilde çıkarılmasını da kolaylaştırıyor. Akyüz, navigasyonlu cerrahinin temel prensiplerinin, cihaz ve görüntü alanları arasında ilişki kurarak cerrahi operasyonlarda yönlendirici bir rol oynamak olduğunu ifade etti.

Beyin ameliyatlarında 3 boyutlu nöronavigasyon dönemi

Hassasiyet artıran dönüşüm matrisi

Nöronavigasyon sistemi, cerrahlara ameliyat sırasında kılavuzluk ederek sorunlu bölgelerin belirlenmesine yardımcı oluyor. Prof. Dr. Mahmut Akyüz, görüntü ve cihaz alanları arasındaki noktanın koordinatlarını eşlemek için bir dönüşüm matrisi hesaplanması gerektiğini belirtti. Bu dönüşüm matrisi, cerraha üç boyutlu bir yönelim sağlayarak beyin tümörlerini hassas bir şekilde bulma ve çıkarma konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca, omurga ameliyatlarında doğru rehberlik sağlayarak vidaların, implantların ve diğer cerrahi aletlerin doğru yerleştirilmesine imkan tanıyor.

Ameliyat sırasında gerçek zamanlı geri bildirim

Ameliyat sırasında görüntülerin gerçek zamanlı olarak güncellenmesi, cerrahların her ayrıntıyı gözlemlemesini sağlıyor. Prof. Dr. Mahmut Akyüz, MRI ve BT taramaları ile oluşturulan üç boyutlu anatomik haritanın, ameliyat sırasında kullanılan diğer sistemler ve araçlarla entegre olduğunu belirtti. Bu harita, cerraha ameliyat sırasında yüksek doğruluk ve güvenlik sağlayarak kritik beyin bölgelerinden kaçınmasına yardımcı oluyor.

Toprağa Ruh Verdiler Toprağa Ruh Verdiler

Nöronavigasyon sistemi, ameliyat sırasında gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak cerrahların operasyonun her aşamasında hedef bölgedeki detayları gözlemlemesine olanak tanıyor. Bu sayede cerrahlar, hedef bölgeye daha hassas müdahale edebiliyor ve operasyon risklerini en aza indirebiliyor.

Kaynak: İHA