Her yıl 15 Ekim Türkiye’de ve birçok ülkede “Dünya Beyaz Baston” körler bağımsızlık ve güvenlik günü olarak kutlanıyor. “Beyaz bastonu fark edin?”  yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında konuşan Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Rahim Ezgi, “Erişilebilir yaşam alanlarının arttırılmasını, tüm karşıdan karşıya geçiş noktalarında sesli ışık sisteminin uygulanmasını istiyoruz. Lütuf değil, saygı istiyoruz. “Beyaz bastonu fark edin?” diyerek yetkililere seslendi.



“BAĞIMSIZLIK SEMBOLÜDÜR”

    Beyaz bastonun öneminin ve görme engellilerin hayatındaki rolünün anlatıldığı “Dünya Beyaz Baston” günü dolayısıyla Attalos Heykeli önünde tüm dünyayla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasında Başkan Ezgi, “Beyaz Baston görme engelli bireyin kimliği ile eşdeğerdir. Bağımsızlık sembolüdür. Görme engelli bireyin özgürce hareket edebilmesini sağlar. Ancak; görme engelli bireyin hayatının en önemli parçası olan beyaz baston şehir planlamasının doğru ve erişilebilir olmasıyla ancak anlam ifade edebilir. Erişilebilir olmayan kaldırımlar, yollar, tüm açık alanlar beyaz baston kullanımını zorlaştırmaktadır. Kaldırım planlamasının yanlış olması nedeniyle yapılan hissedilebilen kılavuz çizgileri görme engelli bireye faydadan çok zarar vermektedir” dedi.


“ERİŞİLEBİLİR YAŞAM ALANLARI ARTTIRILSIN”

    Başkan Ezgi, taleplerini şöyle sıraladı: “Biz Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi olarak; Erişilebilir yaşam alanlarının arttırılmasını İstiyoruz. Tüm karşıdan karşıya geçiş noktalarında sesli ışık sisteminin uygulanmasını istiyoruz. Toplu taşıma araçlarında sesli anons sisteminin doğru bir şekilde etkin kullanılmasını istiyoruz. Karayolları ve Trafik kanununa bağlı yönetmelikte beyaz bastonun daha çok yer almasını istiyoruz.  Sürücü kurslarında beyaz bastonun daha çok yer almasını istiyoruz.  Her araçta 1 adet beyaz bastonun bulunmasını istiyoruz.”


“OKULLARDA BEYAZ BASTON ANLATILSIN”

    “Farkındalığın arttırılması için okullarda beyaz bastonun anlatılmasını istiyoruz.  Lütuf değil, saygı istiyoruz. Toplum tarafından fark edilmesini istiyoruz. “Beyaz bastonu fark edin?”

 

Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim