Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı ( UNESCO) tarafından ilan edilen “ Dünya Okuma Yazma Günü” her yıl 8 Eylül’de kutlanıyor! Çünkü okuryazar olmak temel bir insan hakkıdır. Bireylerin hayatlarını ve yaşadıkları dünyayı anlamlandırabilmesi, duygu ve düşüncelerini geliştirip, sosyal ve kültürel yaşamlarını idame ettirebilmesi, bilgi ve birikim sahibi olarak, başka insanlarla güzel bir iletişim kurabilmesi buna bağlıdır. Uygarlık, yaşam boyu öğrenmeyi gerektirir.

 

Ama araştırmalara göre okuryazarlık düzeyi ne yazık ki her ülkede yüksek değildir. Dünya nüfusunda son bir kaç on yılda, küresel okuryazarlık oranları önemli ölçüde artmış olsa da, henüz istenilen düzeye gelmemiştir!

 

Eğitime önemli ölçüde kaynak ayıran ve yatırım yapan ülkelerde, uzun vadede % 100 okuryazarlık oranı gerçekleşmiş ve bu ülkeler, bilim ve teknoloji de ilerlerken, insan kalitesinde de gözle görülür bir yükselme sağlanmıştır. Eğitim, uzun vadeli bir yatırımdır ama, kısa vadede ülke gelişimini en üst düzeylere çıkarır. İşte ülkelere göre okuryazarlık oranı:

 

Bunlar, %100 okuryazarlık oranına sahip ülkeler:

 

Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Letonya, Estonya, Litvanya, Azerbaycan, Polonya, Küba, Tacikistan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan, Slovenya, Barbados, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Belarus, Slovakya, Palau ve Özbekistan.

 

Bu oranlar değişebilir tabii ama, yüzde yüz hedefine ulaşan ülkelerin de bu başarısı, gözardı edilmemeli!

 

Okuma yazma oranı % 99 olan ülkeler ise;

 

Tonga, Kırgızistan, Moldova Cumhuriyeti, Hırvatistan, İtalya, Macaristan, Avustralya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, Japonya, Monako, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, İsviçre, Tuvalu, İngiltere, Kıbrıs, Romanya

 

Okuma yazma oranı %98 olan bazı ülkeler ise:

 

Karadağ, Maldivler, Bulgaristan, Bosna_ Hersek, Moğolistan, Uruguay, Avusturya, Arjantin, Sırbistan, İsrail, İspanya, Makedonya.

 

Yunanistan, Kosta Rika, Arnavutluk, Şili gibi ülkeler %97 oranına sahipken;

 

Ülkemiz Türkiye ise %93 ile Kolombiya, Malta, Malezya, Meksika, Güney Afrika, Endonezya, Myanmar ve Ürdün’le aynı kulvarda görünüyor!

 

Okuryazar oranı en düşük ülkeler ise sırasıyla;

 

Somali, Etiyopya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan, Mali, Burkina Faso, Güney Sudan, Gine, Nijer, Cibuti gibi ülkeler oluyor.

 

Eğitim, insana yatırımdır. Ülkenin geleceği, eğitimli insanlarla aydınlanır. Dileriz bütçeden en çok pay eğitime ayrılır da, biz de yüzde yüz okuryazar bir nüfusa sahip oluruz. Üstelik bu da yetmez, çünkü yüksek eğitim alması gereken genç nüfusa yeterli imkanlar sunulursa, ülkemiz o zaman, Büyük Önder Atatürk’ün söylediği gibi; “ Muassır medeniyetler seviyesine” yükselir.