“Kefenin cebi yok!“ sözünü, gözünü para hırsı bürümüş, aç gözlüler için kullanır bu toplum. Küçük bir hatırlatmadır bu, hem paragözlere, hem de haramzadelere…

 

Sanki hiç ölmeyeceklermiş, sanki “öbür tarafa” da götüreceklermiş gibi; fakirin, fukaranın, garibin, gurebanın hakkını hukukunu yerler!

 

Gelir dağılımındaki adaletsizlik, çok sayıda insanı mağdur ederken, bir avuç mutlu azınlık, toplam gelirden en büyük payı alarak, zevk, sefa içinde yaşar. Dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan gelir dağılımı adaletsizliği; bir avuç zengin yaratırken, açılan gelir uçurumu ile, milyonlarca insan, yoksulluğa itilir!

 

İstatistiklere göre Türkiye’de de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun, toplam gelirden aldığı pay; yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay, azalarak, yüzde 5,9’a gerilemiş! Artık yönetimlerden; yapılan yanlışlardan dönüp, gelir adaletini sağlamaya yönelik tedbirler alması ve “sosyal devlet” anlayışını tam anlamıyla uygulamaya koymasını bekliyor insanlık, dünyanın huzuru ve mutluluğu için. Üstelik tam da bu Covid_19 salgınında yaşanan ekonomik krizler, her kesimden insanı zorlarken, maliyeti daha da arttırmamak için, daha adil, daha paylaşımcı ve daha eşitçi ekonomilere dönüş yapılmalı!

 

“Yanlış trene bindiğinizde, ilk istasyonda inmeye çalışın, çünkü mesafe ne kadar artarsa, dönüş maliyeti de o kadar artar!” demiş Dostoyevski.

 

Gerçekten de kusurlu ve hatalı ekonomi politikaları yüzünden, gelir dağılımında yaratılan uçurum; bir avuç zenginin elinde toplanan para ve mülkiyet yüzünden, yalnızca yoksullaşan kitlelerin sayısını arttırmakla kalmaz, huzursuzluğu da tetikler! O yüzden ekonomi de hata yapılmamalı!

 

“Herkes hata yapabilir ama ahmaklar hatalarına bağlı kalırlar ve bunu ölünceye kadar sürdürürler” der Çiçero.

 

Tıpkı; “İlk hata saflığın, fakat sonrakiler suçun ürünleridir!” diyen Olivier Goldsmith gibi.

 

Yani zararın neresinden dönseniz, karlısınızdır! Ama bazı insanlar, hatalarını görmezler! Bu onları daha da büyük hatalara sürükler!

 

Paul Bryant, onlara şöyle diyor:

 

“Hata yaptığında şu üç şeyi uygula; kabul et, ders al ve asla tekrarlama!”