İnsanoğlu çeşit çeşit. Huyu farklı, davranışları farklı, değerleri farklı. Hırlısı var, hırsızı var. Arsızı var, zalimi var, yalancısı var, kötüsü var. Bunların yanında az sayıda da olsa, iyi insanlar da var çok şükür! Ama tabii, ‘insan’ olmanın da evrensel kıstasları var. Hani ‘adam gibi adam’ olmak türünden demek istiyorum.

 

Bakın bu konuda Konfüçyüs ne demiş:

 

“İntikam almayı düşünüyorsan, zayıf insansın. Affedip yoluna devam ediyorsan, güçlüsün. Yok sayıyorsan, zeki insansın.”

 

Çok doğru özetlemiş değil mi? Hepimizin özlemidir o doğru insanları bulmak! Sanki bu aralar biraz zor bulunuyor gibi onlardan!

 

“Herkes doğru insanı bulmak ister, yanılmamak için. Oysa kimse uğraşmaz, doğru insan olmak için.” Diyor Sigmund Freud’ da…

 

Değerli psikoloğumuz Doğan Cüceloğlu ;

 

“Mükemmel değil, iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin.” Diyor biz anne_ babalara ve eğitimcilere.

 

Peki nedir evrensel değerlerde ‘iyi insan’ olmak derseniz; size günümüzün Atatürk Cumhuriyeti değerleriyle yetişmiş, Nobel Ödüllü, dünyaca ünlü bilim adamımız Prof. Aziz Sancar’ın yazdıklarıyla cevap vermek isterim.

Diyor ki Prof. Aziz Sancar:

“Hiç çalmadım, günah olduğu için değil, karaktersizlik olduğu için. Muhtaçlara yardım ettim, sevap olduğu için değil, insan olduğum için. Hiç rüşvet almadım, haram olduğu için değil, etik olmadığı için. Yani, “ insan olmak” için, önce vicdanımız olmalı.”

 

İşte cumhuriyetin evrensel insanlık değerleri böyle güzel insanlar yetiştirdi. Ama kabul etmeliyiz ki; bu değerlerden nasibini alamamış pek çok “yanlış insan” da var! Onları tanıdık ve tanıdığımıza da pişman olduk! Hatta bazen yanlış insanlarla yan yana geldik!

Bu durum bizleri üzdü tabii ama, iyi tarafından bakarsak; Bob Marley’in de dediği gibi:

“Belki de ilk önce yanlış insanlarla tanışmasaydık, doğru insanı bulduğumuzda, onların değerini anlayamazdık.”

 

Bu toplum, Atatürk gibi bir lider, bir Önder çıkardı bağrından. O, dünya çapında bir insan ve dehaydı. Düşmanına bile saygılıydı. Bayrağımızı yere seren saygısız Yunanlılara karşı, zaferden sonra misilleme yapmak isteyenlere engel olmuştu. Bayrak, bir milletin şerefidir, onu yere serip, çiğnemek doğru değildir diyecek kadar da, şerefli bir insandı.

 

Dedim ya, yukarda anlattığım gibi, insan oğlu çeşit çeşit. Şimdi bir düşün bakalım, hangileriyle birlikte olmak isterdin? Peki ya sen hangisisin? Ya da hangisi olmak istersin?