Ayetel Kürsî ve Fazileti

Ayetel Kürsî, adını içinde geçen "kürsî" kelimesinden alır, bu kelime "taht, hükümranlık, ilim, kudret" gibi anlamlara gelir. Nazillili Muhammed Hakkı, Âyetü’l-kürsî’nin fazileti hakkında doksan beş hadis ve ayrıca bu âyet için doksan üç isim tespit etmiştir (bk. Ḫazînetü’l-esrâr, s. 125-138).

Ayetel Kürsî Arapça Okunuşu:
"Allâhü lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûm, lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm, lehû mâ fi’ssemâvâti ve mâ fi’l-ard, men-ze’l-lezî yeşfe’u ‘indehû illâ bi-iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm, ve lâ yuhîtûne bi-şey'in min‘ılmihî illâ bimâ şâe, vesi’a kürsiyyühü’s-semâvâti ve’l-arda ve lâ yeûdühû hifzuhumâ ve hüve’laliyyü’l-azîm."

Ayetel Kürsî Türkçe Okunuşu:
"Allah'tan başka ilah yoktur. O, diridir, her şeyin dayanağıdır. O'nu ne uyuklama ne de uyku tutar. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. O'nun izni olmadıkça kimse O'nun huzurunda şefaat edemez. O, bilmedikleri şeyleri, insanların önündekileri ve arkalarındakileri bilir. O'nun ilminden hiç kimse, O'nun dilediği müstesna, bir şeyi bilemez. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri kuşatmıştır. Onları korumak O'na zor gelmez. O yücedir, büyüktür."

Ayetel Kürsî Meal:
"Allah, O'ndan başka tanrı yoktur; diridir, her şeyin varlığı O'na bağlı ve dayalıdır. Ne uykusu gelir ne de uyur. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. O'nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez. Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. O'nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez. O yücedir, mutlak büyüktür."

Namazdan Sonra Ayetel Kürsî Okumanın Hükmü:
Namazlardan sonra Ayetel Kürsî'yı okumak menduptur. Hz. Peygamber (s.a.s.), özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra Ayetel Kürsî'nin okunmasını tavsiye etmiştir (Buhârî, Vekâlet, 10 [2311]; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân, 2 [2879]; Nesâî, es-Sünen’ül-kübrâ, 9/44 [9848]; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, 8/114 [7532]).

Kaynak: Haber Merkezi