Gazipaşa'da 30'a yakın tropikal meyveyi 25
bin dekar arazi üzerinde diktiği fidanlarla yetiştirmeye başlayan üreticiler,
bakımı kolay, ekonomik getirisi yüksek olması nedeniyle sebze tarımı yerine
tropikal meyve tarımına yöneldi. Tropikal meyvelerin ilçe ikliminde kolaylıkla
yetiştirildiğini keşfeden üreticiler özellikle bu meyvelerin üretimini yapıyor.
Muzdan sonra avokadoyla devam eden üretim, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli
liçi (lychee- kral meyvesi), kivi, longan, passiflora (çarkıfelek), mango,
papaya (ağaç kavunu), ejder meyvesi (pitaya), guava (sarı ve kırmızı çilek),
kahve, sapote (çikolata meyvesi), feijoa (kaymak ağacı), karambola (yıldız
meyvesi), kei elması, sapodilla, pomela, lime limon, graviola (tarçın elması),
goji berry, jackfruit, ambarella (altın elma), moringa, snake fruit (yılan
meyvesi), rose apple (gül elması) ve pawpaw meyvesi ile sürüyor.
ORTALAMA BİN TON
İlçede avokado hasadının yapılmasıyla
ihracatına da başlandı. Toplam 2 bin 500 dekar avokado bahçesinde yılda
ortalama bin ton rekolte elde ediliyor. 1800 dekar avokado bahçesinde hasat
yapılırken, 700 dekarda yeni ekim oluşturuyor.
EN BÜYÜK ALICI RUSYA
Gazipaşa'da bahçelerde dalında turfanda
olarak hasadı yapılan avokadoların tanesi 4,5 - 5 liradan satılıyor. Kalitesine
göre tüccarlar aracılığıyla alınan avokado meyveleri, kasalarla ihracat için
depolara getiriliyor. İşçiler tarafından ağırlıklarına ve büyüklüğüne göre
ayrılıp, işlenerek paletlenen avokadolar, ihracatçı firmalar aracılığıyla,
başta Rusya olmak üzere Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Macaristan'a ihracat
ediliyor. DHA