Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde, tarım alanı elde etmek için bölge halkının isteği üzerine kurutulan Avlan Gölü, halkın isteğiyle yeniden oluşturuluyor. 850 hektarlık gölün su tutmaya başlamasıyla doğal hayat yeniden canlanmaya başladı.

 

 

Avlan Gölü, 1970 yılında tarım arazisi elde etmek için bölge halkının talebiyle tamamen kurutuldu. Göl arazisi, yöredeki köylülere dağıtıldı. Gölün kurutulmasıyla bölgedeki iklim ve yağış rejimi değişti. Dünyanın en kaliteli elmasının yetiştirildiği Elmalı Ovası'nda, bahar yağmurları ağaçların çiçek açtığı dönemde yağdı. Yağışın ardından ise don yaşanmaya başladı. Dondan etkilenen elma ağaçları kuruyup verim düşünce üreticiler ağaçları bir bir kesti. Bölgedeki su kaynaklarının azalması nedeniyle ovada kavun, şeker pancarı, nohut gibi ürünlerin üretimi de düştü. Başlıca geçim kaynağı tarım olan köylüler, kendi elleriyle yarattıkları felaket nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşadı. Pek çok köylü göç etti, köyler boşaldı.

GÖLÜN OLUŞTURULMASI İÇİN İMZA TOPLADILAR

Bu gelişmeler üzerine Elmalı Belediyesi öncülüğünde toprak dağıtılan köyler dahil olmak üzere 37 köyün muhtarı ve 3 bine yakın köylü, topladıkları imzalarla 1994 yılında Avlan Gölü'nün yeniden oluşturulması için başbakanlığa başvurdu. Köylülerin isteğiyle kurutulan göl, yine onların isteğiyle 2001 yılında su taşıyan kanal kapaklarının açılmasıyla su tutmaya başladı.

KUŞLAR İÇİN ADALAR OLUŞTURULDU

Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü, son gelişmeler üzerine göl çevresinde yeni bir karayolu yaptı. Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ise kurutulan gölün ortasından geçen eski karayolunu 2013 yılında kazıyarak kaldırmaya başladı. DSİ ekipleri, şu ana kadar 3 bin 800 metrelik yolun 2 bin 500 metrelik bölümünü kazıyarak kaldırdı. Kalan 1300 metrelik kısım ise göl tamamen su dolmadan kaldırılacak. DSİ yapılan çalışmalar kapsamında gölün çeşitli yerlerine kanatlıların barınması için 7 adacık oluşturdu. Avlan Gölü Koruma Derneği Başkanı Ramazan Çolak ve dernek üyeleri tarafından bu adacıklara söğüt ve çınar fidanları dikildi.

DOĞAL YAŞAM YENİDEN OLUŞACAK

DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, Avlan Gölü'nde doğal yaşamı yeniden canlandırmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Gölün içinden geçen karayolunun kazınarak alındığını anlatan Özgür, molozları piknik alanı oluşturmak için dolgu malzemesi olarak kullandıklarını vurguladı. Göl ortasında bırakılan küçük adacıklarda kuşların yuva yaparak yumurta bırakacağına değinen Özgür, "Gölün ortasındaki adalar yemyeşil olacak. 1970'li yıllarda kurutulan eski göl belki geri gelmeyecek. Ancak bölgedeki doğal yaşam yeniden canlanacak. İklim yumuşamaya başladı. Birkaç yıl içinde yeni ekosistem oluşacak. Kısacası doğal yaşam, birkaç yıl içinde tam anlamıyla geri gelmiş olacak" dedi. (DHA)

 

 

Editör: TE Bilisim