Gazipașa'nın bu günkü nüfusu 55.185. Gazipașa'ya hızla akan iç göç hareketleri Suriyeli ve Afgan sığınmacılarının salgını, yoğun bir çarpık yapılaşma, hızla azalan su kaynakları, açık ve örtülü tarımsal faaliyetlerine mahsus sıkıcı sorunlar Eğitim ve kültür erozyonu ve daha bir çok sosyolojik, ekonomik, psikolojik ve içtimai sorunlar, Gazipaşa için bir beka sorunu olarak rüştünü ispat etmiştir.

Tarımsal sorunlar arasında bilinçsiz ilaçlama ve sulamadan kaynaklanan çevre soruları, toprak-hava-su ve çevre kirliliği, vahşi sermayenin ve küresel sorunların etkisi altında yok olmaya mahkum olmuş bir Gazipaşa var ortada.

Bu nedenle 01 12 2024 tarihinde Gazipașa'da Doç. Dr. İbrahim GEDİKOĞLU Hocamızın başını çektiği bir mini toplantı yaptık. Toplantının gündemi olarak Gazipaşa'da halen devam eden açık ve kapalı tarımsal faaliyetlerin bilimin dıșında tesadüflerin gölgesinde, bir bakıma deneme sınama yöntemleri uygulanarak sürdürülüyor olmasının, gelecekte ne denli tehlikeler yaratacağı endişeleri dile getirilmiştir. Diğer taftan ilçede hızla geliştirilmeye çalışılan tropikal meyveciliğin önemi üzerine durulmuş, bütün bunların paralelinde Gazipaşa'da bir araştırma geliştirme laboratuvarı kapsamında, hem kırsala hem de merkezde devam eden tarımsal faaliyetlerin daha teknik ve bilimsel yönden pozitif noktalarda icrai faaliyet noktasında ivme kaydedilebilmesi bakımından toprak analizlerinin yapılmasına yönelik çalışmaların yapılmasına şiddetle ihtiyaç olduğu konuları kapsamlı olarak ele alınarak genel bir değerlendirilmede bulunulmuştur,

Bu ve benzeri çalışmalardan olumlu ve başarılı netiler istihsal edilebilmesi için ilçe kaymakamlığımız, belediye başkanlığımız, tarım ilçe müdürlüğümüz, Ziraat odası, STK. İlgili sair kurum ve kuruluşların da katılım sağlayarak ilçe bazında planlı ve programlı, bazı çalışmaların yapılması gerektiği, Yapılacak çalışmaların, düzenli ve tatmin edici raporları ihtiva edecek bir dosya halinde ilgili bakanlık mercine sunulmak suretiyle ,talebimize ilişkin hususların tesisi bakımından sonuca gidilebilmesinde gerekenlerin yapılması için tümünün bir proje olarak ele alınması için ortak akla ihtiyaç olduğu konuları görüşülmüştür

Daha önceki dönemlerde Ankara ve başkaca yerlerde bu ve benzeri konularda araştırma çalışmaları yaparak ülke tarımının geliştirilmesinde kıymetli çalışma ve araștırmaları bulunan; yukarıda adı geçen akademisyen bilim adamımızın katkılarını da azami ölçüde önemsediğimizi ifade etmeliyiz.

SONUÇ OLARAK: Yukarıda açıklamaya çalıştığımız bilgiler ışığında, gerekenlerin

yapılması halinde ilçemizin her alanda kalkınma ivmesinin yükseleceğine dair ortak kanaat hasıl olmuştur.