Yaz aylarında artış gösteren cilt problemleri, dermatoloji kliniklerinde yoğunluğa neden oluyor. Özellikle çocuklarda daha sık görülen cilt hastalıkları, ebeveynlerin dikkatini çekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurgül Bayram, yaz aylarında sık görülen impetigo hastalığına karşı vatandaşları temastan kaçınmaları ve hijyenlerine özen göstermeleri konusunda uyardı.

İmpetigo Nedir? İmpetigo Belirtileri Nelerdir?

Bakteri kaynaklı bir cilt hastalığı olan impetigo, özellikle yaz aylarında daha sık görülüyor ve bazı vatandaşları tedirgin ediyor. Ağız, burun çevresi, el ve ayaklarda kızarıklık ve yaralarla kendini gösteren bu hastalık, özellikle sıcak ve nemli havalarda yaygınlaşıyor. Dr. Nurgül Bayram, deride oluşan sıyrık, çizik ve çatlakların yanı sıra kötü hijyen şartlarının da hastalığı tetiklediğini belirtiyor.

A W260305 01 Result

Kontamine Serumlar 13 Çocuğu Hayattan Kopardı Kontamine Serumlar 13 Çocuğu Hayattan Kopardı

Temas ve Hijyenin Önemi

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurgül Bayram, bakterinin bulaşıcılığı yüksek olduğu için temastan kaçınmanın önemine dikkat çekiyor. 'Herhangi bir sıyrık, travma durumunda derinin o bölgesinin temiz tutulması gerekiyor' diyen Bayram, impetigo hastalığının sıcak ve nemli havalarda daha sık görüldüğünü ve deride oluşan sıyrık, çizik, çatlak gibi durumlarda cilt bariyerinin bozulmasıyla staphylococcus aureus bakterisinin çoğalmaya başladığını ifade ediyor.

Ebeveynlere Uyarı: Endişelenmeyin

Dr. Bayram, impetigo hastalığını fark eden ebeveynlere endişe etmemeleri gerektiğini söylüyor. 'Bu bakteriyel deri enfeksiyonu nadiren de olsa ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Başka hastalıklarla karışmaması için mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız' diye uyarıyor.

A W260305 04 Result

Impetigo Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavi süreci, hastanın hijyen kurallarına uyumuna ve immün sisteminin gücüne bağlı olarak değişiyor. Dr. Bayram, 'Lezyonlar genelde 7-10 gün içerisinde gerilemeye başlar. Bu süre içerisinde hastaların, yakınları ile temasını azaltmasını istiyoruz' diye ekliyor. Tedavi sürecinde hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çeken Bayram, 'Eğer lezyon az ise topikal ilaçlarla tedavi etmeye çalışıyoruz. Lezyon fazla ve hastalık şiddetli ise ağızdan antibiyotik tedavisi uyguluyoruz' şeklinde konuşuyor.

El kurutma cihazları tehlikeli mi? Uzmandan uyarı geldi El kurutma cihazları tehlikeli mi? Uzmandan uyarı geldi

Kaynak: İHA