Her yıl binlerce kişiye iş ve meslek kapısı açan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atatürk Sanat Eğitim Merkezi (ATASEM) ücretsiz meslek ve el becerileri kursları ile vatandaşlara destek olmayı sürdürüyor. ATASEM Kepez Kurs Merkezi'ndeki Aşçı Yardımcılığı Kursu büyük ilgi görüyor. Birbirinden lezzetli yemekleri pişiren kursiyerler,
yöresel
yemeklerden dünya mutfağına geniş bir yelpazede uygulamalı eğitim alıyor.
KURSİYERLERE İSTİHDAM İMKANI
Aşçı Yardımcılığı
kursunda kursiyerler, profesyonel mutfakta çalışma teknikleri, malzeme
hazırlama, yemek tarifleri, tatlı tarifleri ve görsel sunum eğitimlerini
uygulamalı öğreniyor. Teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kursiyerler
sertifika almaya hak kazanıyor. Sertifika sahibi olan kursiyerler, yiyecek ve
içecek sektöründe istihdam imkânı buluyor.
YÖRESEL VE DÜNYA MUTFAKLARINDAN
LEZZETLER
ATASEM Kepez
Aşçı Yardımcılığı Kursu Eğitmeni Ayşe Öztürk Alkan, kursiyerlerin malzeme
seçiminden, yemek pişirme dereceleri ve görsel sunum hazırlamaya kadar birçok
uygulamayı öğrendiklerini söyleyerek, “Kursumuzda kursiyerlere yöresel ve
uluslararası yemeklerden tatlılara, hamur işlerinden salatalara yiyecek
hazırlama türlerinin tamamı öğretilmektedir. Besinleri uygun doğrama türleri,
besin saklama, pişirme çeşitleri, görsel sunum hazırlama konularında eğitim
veriliyor” diye konuştu.
“MESLEĞİMDE YÜKSELMEK İSTİYORUM”
Kursun
tek erkek kursiyeri olan Mustafa Biçen, yemek sektöründe çalıştığını ve
kendisini geliştirmek için ATASEM’e geldiğini belirterek “Daha iyi yerlerde
çalışmak ve mesleğimde yükselmek istiyorum. Yemek yapmayı seviyorum. Kursa
başlayınca yeni şeyler öğrendim, özellikle Osmanlı ve Uzakdoğu mutfağından
yemekler yapmayı öğreniyorum. Erkekleri de evde eşlerine ve ailesine yardımcı
olabilmeleri için kursa davet ediyorum” dedi.
“HAZIRLIYOR, PİŞİRİYOR VE YİYORUZ”
Kursiyerlerden
Ayşegül Albayrak, yemek sektöründe tecrübesi olduğunu ama kursta birçok şeyi
yeniden öğrendiğini ifade ederek, “Eğitmenimiz bizimle çok ilgileniyor.
Mutfağımızda birlikte yemek hazırlıyor, pişiriyoruz ve yiyoruz. Yeni yemekler
ve sunumlar öğreniyoruz. Çalışacağım yerlerde mesleğimi daha iyi yapabileceğime
inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“GASTRONOMİ OKUMAYI HEDEFLİYORUM”
21
yaşındaki kursiyer Nisa Fethiye Sarı da asıl mesleğinin Veteriner Teknikeri
olduğunu ama yemek yapmayı sevdiği için kursa geldiğini söyleyerek, “Kursa
geldikten sonra yemek yapmanın bir sanat olduğunu gördüm. Kendimi geliştirmeye
başladım. Uluslararası ve Anadolu’nun yöresel mutfaklarını öğreniyoruz. İleride
önce gastronomi okumayı hedefliyorum sonra da butik kafe açmayı düşünüyorum.
Örneğin Uzakdoğu mutfağından Suşi, Brezilya mutfağından Koşinya, Rus
mutfağından Pelmeni yaptık. Yemeği nasıl pişireceğimizi, besin doğrama
tekniklerini, tatlı ve sos hazırlamayı öğreniyoruz” diye konuştu.
Haber Merkezi