Artvin’de Türk somonu üretimi hız kazanıyor. Deriner Barajı’nda ilk somon hasadı yapılırken, barajın enerji üretiminin yanı sıra su ürünleri üretiminde de önemli bir merkez haline geldiği vurgulandı.

Deriner Barajı'ndan Ekonomiye Çift Katkı

2012 yılında enerji üretimine başlayan ve Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olan Deriner Barajı, Türk somonu üretimiyle de adından söz ettiriyor. Barajdaki ilk somon hasadı, Artvin Valisi Turan Ergün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Barajda yılda 8 bin 300 ton balık üretildiğini ifade eden Vali Ergün, Artvin’in su ürünleri potansiyeline dikkat çekerek şu açıklamada bulundu:

“Bugün burada ilk Türk somonu hasadını yapıyoruz. Artvin, denizi ve 5 büyük barajı ile su ürünleri açısından büyük bir avantaja sahip. Deriner Barajı’nın soğuk, temiz ve oksijen açısından zengin suyu, kaliteli balık üretimine olanak sağlıyor.”

Somon Üretiminin Ekonomik Değeri Artıyor

Artvin’deki barajlarda başlayan su ürünleri üretimi giderek yaygınlaşıyor. Vali Ergün, somon üretiminin ekonomik önemine değinerek, 2024 yılı itibarıyla yıllık üretim değerinin 2 milyar lirayı bulmasının beklendiğini söyledi. Üretilen Türk somonlarının uluslararası standartların üzerinde olduğunu belirten Ergün, şu ifadeleri kullandı:

“Türk somonları, yağ, protein ve Omega-3 açısından zenginliği ile hem iç pazarda hem de ihracatta büyük ilgi görüyor. Bugünkü hasadın ekonomik değeri yaklaşık 1,4 milyar lira.”

Kadın Girişimci Öncü Rol Üstlendi

Deriner Barajı’nda ilk balık tesisini kuran kadın girişimci ve su ürünleri mühendisi Eray Şeker, Türk somonu üretiminde önemli bir rol üstleniyor. Şeker, tesisin kapasitesi ve hedefleri hakkında şu bilgileri verdi:

Mersin'de Atatürk Büstüne Çirkin Saldırı...Suriyelilerin kutlama esnasında gerçekleşti Mersin'de Atatürk Büstüne Çirkin Saldırı...Suriyelilerin kutlama esnasında gerçekleşti

“22 yıldır kafes balıkçılığıyla ilgileniyorum. Deriner Barajı’nda ilk balık atımını gerçekleştiren girişimci oldum. Barajın su kalitesi somon üretimi için çok kıymetli. Tesisimizin kapasitesi 500 ton. Bu yıl 24 kafeste 100 ton üretim hedefliyoruz. Deriner Barajı, bölge ekonomisine ve ülkenin ihracat potansiyeline önemli katkılar sağlıyor.”

Kaynak: İHA