Türkiye’nin
gerçeği depremle ilgili bir çalışma yapan Antalya Kent Konseyi, acilen atılması
gereken adımlar konusunda uyardı. Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt,
deprem felaketinden korunmanın tek yolunun, yerleşim alanlarını ve şehirleri
jeolojik olarak güvenli zeminler üzerine kurmak ve binaları da zemin
çalışmalarıyla elde edilecek parametrelere uygun olarak inşa etmek olduğunu söyledi.
DEPREM RİSKİ CİDDİYE ALINMADI!
Depremlerdeki maddi kayıpların büyük bir bölümünün yanlış yer seçimi ve kötü yapılaşma olduğu gerçeğinin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Semanur Kurt, şöyle konuştu:
“Antalya’da yapılmış olan binalarda 1975 yılına kadar deprem hesabı dikkate alınmamıştır. 1985’e kadar deprem kısmen dikkate alınmış, 1996 yılına kadar 4’üncü derece, 1996’dan sonra da 2’nci derece deprem bölgesi olarak statik hesaplar yapılmıştır."
EKSİK RAPOR YENİLENMEDİ!
Antalya’da 2002 yılında 3 bin 500 hektar olan imar alanının 2 bin 500 hektarını kapsayan kısmının raporunun hazırlandığını ancak geçen 20 yıllık süre zarfında yeni bir rapor hazırlanmadığına işaret eden Kurt, şu ifadeleri kullandı:
“Bu rapor çok tartışılmış, eksikleri ortaya konulmuştur. Bu rapora göre imar planları hazırlanmıştır. Bugün kentin imar alanı yaklaşık 260 bin hektardır. 2002’den sonra eleştirileri dikkate alan ve de genişleyen imar alanları için yeni bir rapor hazırlanmamıştır."
ANTALYA'NIN DEPREME HAZIR OLMASI İÇİN...
Kent Konseyi Başkanı Kurt, Antalya’nın depreme hazır olması için acilen yapılması gerekenleri ise tüm kentin jeoloji raporu yeniden hazırlanarak imar planı güncellenmesi, deprem master planı eksiksiz olarak tamamlanması ve uygulanması ile bu raporlar tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm planlaması yapılması olarak açıkladı.
(İHA)