Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Araştırma ve Ticaret
Geliştirme Müdürlüğü tarafından yayınlanan araştırmaya göre; Antalya’da yaş
sebze ve meyve ihracatı geçen yılın Ocak-Temmuz dönemine göre %14,8’lik bir
artışla 339 milyon 160 bin dolar düzeyine ulaştı. Ancak Antalya açısından
bakıldığına her ne kadar yaş sebze ve meyve ihracatı hacim olarak artıyor olsa
da, yıllar itibariyle toplam ihracat içerisindeki payı giderek azalış
gösteriyor.
Verilere
göre; yıllar itibariyle Türkiye ve Antalya’nın yaş sebze ve meyve ihracat
hacimleri ayrı bir grafik altında ele alındığında, sektörün yaşadığı durgunluk göze
çarpıyor. Türkiye’nin ihraç ettiği yaş sebze ve meyve hacminde özellikle 2019
yılından itibaren pozitif bir ivme yakalanmış olsa da Antalya için aynı
durumdan söz etmek pek doğru değil. Türkiye’nin sektör ihracat hacmi 2021
yılının ilk yedi aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,13
oranında artarken, Antalya ihracatındaki artış Türkiye ortalamasının 5,2 puan
altında kalarak %14,81 olarak gerçekleşti.
2021 yılı
Ocak – Temmuz dönemi, 2019 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise
Türkiye genelindeki yaş sebze ve meyve ihracatındaki artış %49,26 olurken,
Antalya ihracatında aynı dönemdeki artış yine Türkiye ortalamasının altında
%41,35 olarak gerçekleşti.
‘GECİKMEDEN ÖNLEM ALINMALI’
Antalya’nın
turizmden sonraki en önemli gelir kaynağı tarım sektörü. ATSO Araştırma ve
Ticaret Geliştirme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şu değerlendirmede
bulunuldu: “Tarımsal üretim içerisinde de en yüksek paya sahip olan sektörün
yaş sebze ve meyve olduğu düşünüldüğünde, sektördeki üretim ve ihracat artış
hızının yavaşlaması, bir erken sinyal olarak algılanmalı ve gecikmeden gerekli
önlemler alınmalıdır.”
Akdeniz Gerçek Haber Merkezi