Antalya Ticaret ve Sanayi
Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kentin coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil
ettirilmesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: “Çalışmalarımız
sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından önce Antalya piyazı, ardından kabak
tatlısı ve geleneksel serpme böreğimiz tescil edilmişti. Son olarak Antalya
gastronomisinin en önemli zenginliklerinden olan Turunç Kabuğu ve Bergamot
Kabuğu reçellerinin coğrafi tescil işareti aldığını öğrenmekten büyük
memnuniyet duyuyoruz.”
ANTALYA’NIN HEDİYELİK EŞYALARI
Turunç Kabuğu ve Bergamot
Kabuğu reçellerinin Antalya sofralarının vazgeçilmezi olmasının yanı sıra,
Antalya’nın en popüler hediyelik ürünleri olduğunu da vurgulayan Davut Çetin,
“Antalya’dan nereye gitsek, yanımızda mutlaka turunç ve bergamot kabuğu reçeli
götürürüz. Yine Antalya’ya gelen ister yerli ister yabancı olsun neredeyse tüm
misafirlerimizin yanlarında Antalya reçeli götürdüklerine tanık oluruz.
Reçellerimizin coğrafi tescil alması bu bakımdan da büyük önem taşıyor”
ifadesini kullandı.
COĞRAFİ İŞARET DEĞERİ ARTIRIYOR
Coğrafi işaret tescilinin hem ürünlerin korunması, toplumda farkındalık oluşması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hem de ekonomik olarak daha da değerli bir ürün haline gelmesi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Davut Çetin şu ifadeleri kullandı:
“Oda olarak
beşinci ürünümüze Coğrafi tescil belgesi aldık. Biz bu duyuruları yaptıkça yurt
içinde ve yurt dışından güzel tepkiler alıyoruz. Hemşehrilerimiz yanıksı
dondurma, hibeş gibi ürünlere ne zaman tescil alacaksınız diye soruyor. Coğrafi
tescil süreci çok titizlik isteyen bir süreç. Arkadaşlarımız tarihi, yapılışı,
geleneksel yöntemleri, hikayesi gibi bir çok konuda titiz araştırmalar yapıyor.
Bu araştırmalardan sonra Türk Patent ve Marka Kurumumuza başvuruyoruz.”
DAHA FAZLA ANTALYA LEZZETİ
Türkiye’nin en önemli
turizm markası Antalya’da gerek turistik işletmeler gerekse restoranların
mönülerinde geleneksel lezzetlerin daha fazla yer bulması gerektiğini vurgulayan
Davut Çetin şöyle devam etti:
“Neredeyse her konuşmamda turistik
tesislerimize ve restoranlarımıza çağrıda bulunuyorum. Antalya’mız sadece kumu,
denizi, güneşi, tarihi ve doğal güzellikleriyle değil Gazipaşa’dan Kaş’a,
Elmalı’dan Akseki’ye müthiş bir gastronomi zenginliğine sahip. Ancak bu
zenginliği biz turistik işletmelerimizin restoranlarında göremiyoruz. Konuklarımıza
Antalya’nın lezzetlerini yeterince sunamadığımızı düşünüyorum. Bence bu büyük
bir eksiklik. Umarım coğrafi tescilli ürünlerimizin sayısının artması ve
kamuoyunda oluşan farkındalıkla beraber işletmelerimiz de kentimizin bu
zenginliğini ön plana çıkaracaklardır.”
Akdeniz Gerçek Haber
Merkezi