Antalya’nın da üyesi olduğu ‘”Güçlü Şehirler Ağı’nın ilk zirvesi 11-12 Mayıs günlerinde Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapılıyor. Şiddete karşı aşırılığın önlenmesi amacıyla yerel yönetimler arasında kurulan zirveye 18 ülkeden 22 şehir katılacak.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Güçlü Şehirler Ağı’nın ev sahipliğinin verilmesinde Antalya’nın güvenli kent olmasının payı bulunduğunu söyledi. Türel, Akra Barut Otel’de toplanacak zirve ile ilgili olarak ASAt’ta düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi : "Güçlü Şehirler Ağı, küresel işbirliğiyle terör ve teröre yol açan şiddete varan aşırılıkla mücadeleyi esas alan yeni bir oluşumu ifade ediyor. Güçlü Şehirler Ağı, yerel yönetimler arasında küresel işbirliğini ifade ediyor. Terör ırk, dil, din, etnisite gibi farklı motivasyonlara dayanabiliyor. Şiddete varan aşırılık terörün beslendiği temel kaynak olup özellikle gençlerin terör örgütlerinin içine çekilmelerini ifade ediyor. Terör örgütleri ilk aşamada gençlerin beyinlerini yıkayarak, gençleri etki altına alarak taban bulmaya çalışıyor. Bu radikalleşme sürecini, terör örgütü mensubu haline gelme ve terörist olma süreci izliyor. Güçlü Şehirler Ağı, şehirlerde oluşan bataklıklarla mücadeleyi, bataklıkların mümkün olduğunca kurutulmasını hedef alan bir işbirliği ağını öngörüyor"

NÜFUSUN YÜZDRE 75’İ ŞEHİRLERDE YAŞIYOR

Terörle mücadelenin bugüne kadar yerel yönetimlerin konusu olarak ele alınmadığını, daha çok hükümetlerin işi olarak değerlendirildiğini vurgulayan Menderes,  Türel, ancak küreselleşen terör tehdidinin yerel yönetimler dahil topyekün mücadele gerekliliği ortaya çıkardığını söyledi. Türkiye'nin bunu terör mağduru bir ülke olarak uzun yıllardır ifade ettiğini, Batı dünyasının ise başına geldiği zaman meselenin farkına varabildiğini savunan Türel, dünya nüfusunun yüzde 75'lere varan oranda şehirlerde yaşadığı bir dönemde şehirlerin şiddete varan aşırılıkla mücadelesinin ön plana çıktığını söyledi. Türel, "Kırdan kente göç hızla devam etmekte ve kentlerin ülke içi ve dışından göç almasıyla sonuçlanıyor. Göçler çok kültürlü şehirleri meydana getirirken sosyal ve ekonomik sorunlar, güvenlik sorunları büyüyebiliyor" şeklinde konuştu.

ZİRVEYE KATILACAK ÜLKE VE ŞEHİRLER

Zirveye Fransa’nın Bourdeaux, Danimarka’nın Kopenhag, İspanya’nın Malaga, Endenozya’nın Malang, Moritanya’nın Kiffa, Mali’nin Mali, Belçika’nın Vilvoorde, Kamerun’dan Yaounde, Meri/Diamere, Kolofata, Kousseri, Kosova’dan Kaçanik ve Peja, Makedonya’dan Cair, Maldivler’den Mali, Peru’dan Puno, Kenya’dan Mombasa, Norveç’ten Kristiansand, Kolombiya’dan Medellin ve Hindistan Maharaştra şehirlerinden belediye başkanları, başkan yardımcıları düzeyinde katılım olacağı belirtildi. DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim