Antalya’nın Konyaaltı Cemevi’nde gerçekleşen 18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılışı büyük bir coşkuyla yapıldı. Açılışta, Altın Portakal’da seçkiden çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ adlı filmiyle tanınan yönetmen Nejla Demirci, “Merhaba, Antalya’dayım. Buraya gelmek için çok uğraştım” sözleriyle seyirciyi selamladı.2Fc2Eaf9 A994 48C5 B560 03C713892Cd5

10 Gün sürecek

Festival, DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği, KESK Antalya Şubeler Platformu, Antalya Tabip Odası (ATO) ve Antalya Halkevi tarafından düzenlendi. Antalya festival komitesi adına konuşan Dr. Ulaş Yılmaz, 16-26 Aralık tarihleri arasında Antalya’da izleyicisiyle buluşacak filmler ve belgesellerle 10 gün boyunca sanatın konuşulacağını belirtti.

Feminist gece yürüyüşü

Festivalde, feminist gece yürüyüşünde geçen yıl Antalya’da 40 kadının gözaltına alınması sırasında öne çıkan ve 6 Şubat depremi sonrası önemli dayanışma örneği gösteren Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu’na bir plaket verildi.

Ayrıca, barınma hakları için mücadele eden Kızılarık halkına da mücadelelerine destek olmak üzere bir plaket verildi. Kızılarıklılar adına konuşan Engin Akbaba, yaşadıkları süreci “Evlerimiz, bahçelerimiz 60 yıl süren dava sonucunda Sadrazam Kuyucu Muratpaşa Abdüsselam Vakfı adına tescil edildi. 150 yıllık yaşam alanlarımız elimizden alınmak; kültürümüz, tarihimiz, geçmişimiz yok edilmek isteniyor” sözleriyle özetledi.58265E84 6C80 4606 Aa4B D5B1648Fdd9D

Sansüre Karşı

Altın Portakal’da yasaklanan “Kanun Hükmü” belgesel filminin yönetmeni Nejla Demirci’ye de sansüre karşı yürüttüğü mücadele ve dayanışma için bir plaket verildi. Kendisi de bir KHK’li olan Antalya Tabip Odası (ATO) yöneticisi Dr. Cumhur İzgi tarafından sunulan plaketi alan Demirci, “Merhaba, Antalya’dayım. Buraya gelmek için çok uğraştık” dedi. Demirci, “Tıpkı 7 yıl boyunca işleri elinden alınan, KHK ile işlerinden atılan insanlar gibi ben de ‘festivalimi isterim’ diye tutturdum. Çünkü aslında festivaller bizlerin, yani sinema emekçilerinin ve izleyicilerin kültür alanlarıdır. Oralar hiç kimsenin koltuğuna, hiçbir siyasi erkin iki dudağının arasına bırakılmayacak kadar emek harcanmış yerlerdir. İşçi Filmleri Festivali 18 yaşında. Bu alanı sinema emekçisi ve izleyiciler olarak korumaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Kamer DURDU