CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya turizmi için en önemli iki aydan biri olan Temmuz’da da gerilemenin yüzde 48 düzeyinde olduğunu, Türkiye ve Antalya’nın ağır fatura ödediğini belirterek,  Krizlerin üst üste eklenmesi, turizmi ve tüm ekonomiyi vurdu, vuracak” dedi..

 

            CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya turizmi için en önemli iki aydan biri olan Temmuz’da da gerilemenin yüzde 48 düzeyinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Temmuz ayı rakamları, düşük sezondaki kayıpların, yüksek sezonda daha yüksek oranlarda sürdüğünü ortaya koydu. Krizlerin üst üste eklenmesi, turizmi ve tüm ekonomiyi vurdu, vuracak. Her alanda sürecin iyi yönetilememesi nedeniyle Türkiye ve Antalya ağır bir fatura ödemek zorunda kaldı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya turizminin Temmuz ayı verilerini değerlendirdi. Turizm açısından Temmuz ve Ağustos aylarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Budak, ne yazık ki Temmuz ayında da kaybın yüzde 48 olarak gerçekleştiğini, geçen yılın 7 ayında Antalya’ya 1 milyon 947 bin turist gelirken,  bu yıl turist sayısının 1  milyon 13 binde kaldığına dikkat çekti. Budak, “Düşük sezonda ortaya çıkan kayıp, yüksek sezonda da artarak sürüyor. Antalya’nın 7 aylık kaybı 3 milyon düzeyine ulaştı. Geçen yıl 7 ayda Antalya’ya 6.1 milyon turist gelirken, bu yıl 3.2 milyon geldi” diye konuştu.

RUSYA KAYBI YÜZDE 97

            Rusya ile ilişkilerin yumuşatılması girişimlerinin Temmuz ayında da turizm rakamlarına yansımadığına dikkat çeken Budak, “Rusya’dan kayıp yüzde 97’dir. Geçen yılın 7 aylık döneminde Antalya’ya 1 milyon 644 bin Rus turist gelirken, 2016’nın ilk 7 ayında yalnızca 48 bin Rus turist gelmiştir. Bu kişilerin de büyük bölümünü ailelerinin yanına gelen Ruslar oluşturmaktadır” dedi.

            Antalya’nın diğer önemli pazarı Almanya’da gerilemenin sürdüğüne dikkat çeken Budak, “Almanya’dan turist kaybı 500 bin düzeyine çıktı. Ayrıca İngiltere, Hollanda, İsveç, Norveç, Polanya  gibi ülkelerden de ciddi kayıplar var. Bu kayıpların temel nedeni Türkiye’nin bozulan imajı. AKP Hükümetleri tüm uyarılarımıza rağmen, Türkiye’nin rotasını demokrasiye, hukuka, özgürlüklere çevirmedi. Bunun sonucunda Türkiye bir darbe girişimi yaşadı. Yönünüz demokrasi ve hukuk olmazsa, başınıza her türlü kötülük gelebilir. 15 Temmuz girişimi bunun en açık kanıtı” şeklinde konuştu.

4 MİLYAR DOLAR KAYIP CARİ AÇIĞI VURACAK

            Türkiye’nin uzun süredir bir istikrarsızlık sürecinde olduğunu, AKP hükümetlerinin uyarılara kulak tıkadığını kaydeden Budak, yalnızca turizmin değil sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin tamamında Türkiye’nin büyük bir kayıpla karşı karşıya kaldığını kaydetti. TÜİK’in açıklamalarına göre turizm gelirlerindeki kaybın 4 milyar dolar düzeyine çıktığına dikkat çeken Budak, şunları söyledi:

“Yılın ilk altı aylık dönemi turizm için düşük sezon ağırlıklı olmasına rağmen, gelir kaybı 4 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Cari açık, Türkiye ekonomisi turizmdeki 4 milyar dolarlık kayıp nedeniyle daha kırılgan hale gelebilir.  Çarpan etkisiyle 4 milyar dolarlık turizm gelir kaybı, ekonomiye yaklaşık 8 milyar dolarlık eksi olarak yansıyacaktır . Ne yazık ki, turizm çalışanları, üreticiler, sanayi sektörü, esnaf bu 8 milyar dolarlık daralmayı ağır şekilde yaşamaktadır. Her alanda sürecin iyi yönetilememesi Türkiye’ye, Antalya’ya ağır fatura çıkardı. Bu faturanın sorumlusu, uyarılara, önerilere kulak tıkayan AKP Hükümetleridir. Bu sorumluluğun ilk adımı olarak öncelikle milletimize olan özür borçlarını ödemeleri gerekiyor. Acil önlemler ve yapısal reformlar için bugün ortam düne göre son derece uygundur. OHAL hızla tamamlanıp, demokratik adımlar atılmalı, Türkiye’nin normalleşmesi sağlanmalıdır. Eğitimden sağlığa, üniversite sisteminden sanayiye kadar tüm alanlarda akıl ve bilimle reformlar yapılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim