Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, Antalya’daki HES’lerin hukuka uygunluğuna bakılması gerektiğine dikkat çekti ve “Göç yolda düzelir mantığı ile inşaat izni alınmadan HES inşaatlarına başlanıyor. Bu HES’ler çevreye zarar veriyor” dedi.
Antalya’da devam eden Hidro Elektrik Santralleri (HES) inşaatlarına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, “HES’ler tamamlanırsa doğa tahrip olacak, tarım alanları olumsuz etkilenecek ve Antalya tarımda etkinliğini kaybedecektir” şeklinde konuştu.. Meslek odaları olarak HES’lere tamamen karşı olmadıklarını söyleyen Tuncer, “Enerji açığının kapatılması için HES’lere ihtiyaç vardır. Ancak her yapılan HES yatırımı da doğru denemez. Akarsu ve ırmak tipi dediğimiz HES’ler Türkiye’de hesapsız ve kitapsız yatırımlar olarak yapılmaktadır” dedi.
80 HES’TEN 47’SİNİ YARGI REDDETTİ
Türkiye genelinde 1576 HES kurulmaya çalışıldığını belirten Tuncer, “Antalya’da ön izin alan ve planlama aşamasında olan 31 HES var. Bunların 24 tanesi etüt aşamasında. 4 tanesi de master plan aşamasında. Antalya’da yapılmak istenen 80 HES projesinden 47 tanesi yargı kanalıyla reddedildi. Biz merdiven tipi HES’lere karşıyız. Merdiven tipi santraller bölgenin bitmesine neden olacaktır. Aynı bölgede 5 tane HES kurmak doğa ve çevre tahribatına yol açacaktır. Bu tür HES’lerin yapılmak istendiği bölge halkı sudan yararlanamayacaktır. Biz bu HES’lere oda olarak karşı çıkıyoruz” diye konuştu.
“SUYUN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞIYIZ”
HES’lerin yapıldığı bölgelerde yaşanan vatandaşların susuz kalma riski ile karşı karşıya olduğuna da değinen Başkan Tuncer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu HES’lerin kamu yararı doğrultusunda yapılması gerekiyor. Kamu yararı doğrultusunda yapılmayan HES’ler için hem bölge halkı hem de STK’lar gerekli girişimler de bulunuyor. Tarımda kullanılan suyun miktarı, bölge halkının kullanacağı suyun miktarı ve hayvanların su ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan yani kamu yararı gözetilen HES’lere kimsenin itirazı olmaz. Ancak bu HES’ler 49 yıllığına kiraya verilerek özelleştiriliyor ve kamu yararı gözetilmiyor. Durum böyle olunca para karşılığında suyun özelleştirilmesi gündeme geliyor. Biz oda olarak bu tür yaklaşımların karşısında yer alıyoruz.”
“ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇİYOR”
HES’lerin 49 yıllığına kiraya verilmesi halinde kırsalda ve kentlerde yaşanan vatandaşların ücret karşılığında suyu satın alacak noktaya getirileceğini de vurgulayan Tuncer, “Böyle bir durumda suyun yabancıların eline geçme riski vardır. Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki HES’lerin hukuka uygunluğuna bakılmalıdır. Göç yolda düzelir diye Antalya’da hukuka aykırı santrallerin inşaatlarını sürdürdüler. Bu inşaatlar yapılırken inşaat izni alınmadı. İnşaatlar başlıyor ve 45 gün içerisinde HES inşaatlarının durdurulması gerekirken, inşaatlar sürdürülüyor. Atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Bu tür yanlış ve hukuka aykırı yatırımlar ile bölge halkının huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi. (Esin KÜMBETLİOĞLU)