ATB Meclisi, 2020 yılının ilk toplantısını yaptı. ATB
Salonu'ndaki Aralık ayı olağan toplantısını, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci
yönetti. Gündem değerlendirmesini yapan ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil
Bülbül, geçen hafta Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere
başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.
2020 yılına yaklaşık yüzde 12 enflasyon ve yüzde 23'e yaklaşan yeniden değerlendirme oranıyla başladıklarını anlatan Halil Bülbül, "Geçtiğimiz günlerde yüzde 16 düzeyinde ilan edilen tarım ürünleri üretici enflasyonu, tüketicinin yıllık gıda enflasyonundan yaklaşık yüzde 50 yüksek olmuştur. Yani 2019 yılında tarım sektörü, yüklendiği maliyet artışlarının yaklaşık yarısını tüketiciye yansıtabilmiştir. Geriye kalan yarısını hala üzerimizde taşımaktayız" dedi.
FAİZ İNDİRİMİ SEKTÖRÜ RAHATLATTI
2020 Yılının başında finansman maliyetlerini düşürücü kararlar alındığını belirten Bülbül, Merkez Bankası'nın 0,75 puanlık faiz indirim kararının sektörü rahatlattığını söyledi. İhracatçı KOBİ'ler için Eximbank kredi faiz oranlarının yüzde 7,95 seviyesine indirilmesinin sektörü iyi yönde etkilediğini belirten Halil Bülbül, “Kamu bankalarının esnaf ve tarımsal kredi faizlerini yüzde 12'den 9'a düşürmesi ve böylelikle sübvansiyonlu tarım kredilerinin yüzde 0 ila 4,5 aralığına çekilmesi, sektörümüz için faydalı olmuştur. Diğer taraftan yumurta ve su ürünleri için toptan teslimlerde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi de sektöre fayda sağlamıştır" diye konuştu.
DOMATES İHRACATI BÜYÜMEDİ
Antalya'nın, turizm ve tarım sektöründeki hareketliliğin etkisiyle 2019'u ülke ortalamasının üzerinde ekonomik performansla tamamladığını açıklayan Halil Bülbül, “Nitekim ihracat rakamlarına baktığımızda da ülkemiz ihracat büyümesinin üzerinde bir ihracat büyümesiyle yılı tamamladık. Ülkemiz ihracatı yüzde 1,5 artış gösterirken ilimiz ihracatı yüzde 6 artış göstermiştir. Yaş meyve sebzede ise ülkemiz ihracatı yüzde 3 azalırken ilimizde yüzde 3 artış yaşanmıştır. 10 milyon doların üzerinde ihracat rakamına sahip, kirazdaki yüzde 25'lik, üzümdeki yüzde 10'luk ve biberdeki yüzde 9'luk artışlarla dikkat çekici bir büyüme sağladık. Bu gruptaki en büyük paya sahip domates ihracatımızın ise bu yıl büyüme göstermemiş olması, ihracat büyümesine ciddi bir baskı yaratmıştır. Limondaki yüzde 25'lik, nardaki yüzde 16'lık ve salatalıktaki yüzde 8'lik azalışlar ise ihracat büyümesine baskı oluşturan diğer kalemler olmuştur" dedi.
KESME ÇİÇEKTE YÜZDE 6 BÜYÜME
Kesme çiçek sektöründe 2019 yılında Türkiye'de yüzde 5, Antalya'da yüzde 6'lık büyüme gerçekleştiğini aktaran Halil Bülbül, kesme çiçek ihracatı çeşitliliğinin ileriye yönelik olumlu gelişmeler oluşturacağını söyledi. Kesme çiçek sektöründeki yatırımların desteklenmesinin ihracata ciddi katkı sağlayacağını vurgulayan Bülbül, “Rakiplerimizin bürokratik işlemlerinin ve maliyetlerinin sürekli düşürüldüğü bir uluslararası rekabet ortamında kolaylık değil, daha fazla engel çıkarılmamasını talep ediyoruz" diye konuştu.
BAGEV, ATSO'YA DEVROLDU
2009 yılından bu yana ATB tarafından yürütülen Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) devredildiğini aktaran Bülbül, 10 yıllık sürede bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla çok sayıda faaliyette bulunduklarını anlattı.
HEDEF ORANI AŞAĞIYA ÇEKMEK
ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca duyuran taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen firma içerisinde 6 ve 386 parti ürün içinde 9 ürünün Antalya'da bulunduğunu söyledi. Bülbül, “Ortalama yüzde 2'ye tekabül eden bu tespit mevcut durum için ortalamanın altında kaldığımızı göstermektedir. Ancak hedefimiz bu oranı çok daha aşağılara çekmek" dedi. DHA