Devletin kiracı olarak konumlandığı şehir hastanelerinde Antalya’da yapımı devam eden şehir hastanesinin yüzde 75 doluluk oranı ile çalışacağı ifade edilirken kamu-özel ortaklığı ile işlemesi de büyük tepkiler çekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın Aralık 2020'de planlayarak pazarlık usulüyle yaptığı hastane ihalesini, 990 milyon TL teklifle Kolin-Nesma ortaklığı almış, çevre düzenlemesi ihalesi için ise ihaleye 2 firmanın davet edildiği iddia edilmişti. Yaklaşık bir ay önce yapılan çevre düzenlemesi ihalesinin E-ihale şeklinde yapıldığı da bilinirken ihaleyi Nesma aldı.

“HASTANE BOŞ OLSA DA ÖDEMESİ YAPILIYOR”

Antalya Şehir Hastanesi’nin personel atamalarının kısmen yapıldığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “Personeller şu an geçici görevlendirme ile çalışıyorlar. İşe döndürülmesi gereken sağlıkçılarımız var onlarında atamalarının bir an önce yapılması gerekiyor. Şehir hastanesinin yüzde 75 doluluk kapasitesi ile kamu ve özel sektör ortaklığı ile işletiliyor. Hastane boş dahi olsa kamu tarafından ödemesi yapılıyor. Hastaları oraya çekmek için Antalya’daki diğer hastanelere ne olacak? Bir diğer sorun ise hastaneye ulaşım sorunu. İşletme sistemi ise yine yandaşlara para aktarılacak. Özel sağlık hizmeti satmaktır. Büyükşehir Belediyesi’nin kara yoluyla ulaşımı için çalışması mutlaka olacaktır. Biz talebimizi dile getiririz ama uygulama yetkililerde. Atatürk Devlet Hastanesi’nin A Bloğu risk teşkil ettiği için hizmet veremiyor. B bloğun ise güçlendirme kararı var. Atatürk Devlet Hastanesi’nin şehir hastanesine taşınacağı gibi bir söylenti var ama şu an resmi bir yazı yok. Sağlık haktır satılamaz” dedi.

şükran içöz

“ESKİ HASTANENİN DEĞERLİ ALANININ RANTI BÜYÜK”

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, “Şehir hastanelerinin en büyük handikabı tedavi edici hekimliğe yönelmesidir. Şehir hastanesinde hasta garantisi veriliyor. Yani genel anlamda bu işi yapan kişiye destek sağlanıyor. İki yıl önce bir ihale ile yüksek bir fiyata bir şirkete verildi. İki yıl sonra ise çevre düzenlemesi ile başka bir şirkete tekrar verdiler. Ulaşım için ise yol ihalesi yapıldı. Bir anlamda çok fazla para harcandı. Şehir hastanelerinde en büyük dert ulaşım. Burada ki olay hastaları şehir dışına yönlendirilmesidir. Antalya gibi ulaşımı sorunlu olan bir şehirde bunun üzerinde de durulması gerekiyor. Şu an şehir hastanesine ulaşılması çok güç. Trafik koşullarında bu çok büyük bir sorun. Şehir hastaneleri açıldığında hasta garantisi verildiği için diğer hastanelerin iş yapması durduruluyor. Geçmişteki örneklere baktığımızda bazı hastaneler kapatılmıştı. Şehirdeki diğer hastanelerde hastaların şehir hastanesine yönlendirilmesi söz konusu olacak. Bu da işin içinden çıkılmaz bir hale gelebilir. Şu an var olan başka bir konu ise şehir içinde bulunan hastaneler çok değerli yerlerde. Orayı bir rant haline getirme eğilimi olabilir. Kamu malını başka alanlara kaydırma anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

taha karaman

Arda KIR