Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Toprakana Kadın Kooperatifi iş birliğiyle Elmalı’da başlatılan kilogram fiyatı 600Tl olan safran deneme üretimi başarıyla sonuçlandı. Safran soğanları ikinci kez çiçek açtı ve hasat edildi. Dünyanın en pahalı baharatı, olarak bilinen ve kilosu tam olarak 600 bin TL'ye satışa sunulan safran artık bu toprakların ekonomisine de can verecek. 

Altın-Madeninden-Farksızdı!-Antalya'da-Üretilmeye-Başladı

Elmalı’da Safran Deneme Üretimi Başarıyla Gerçekleşti

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kadın kooperatifleriyle yaptığı iş birlikleri sayesinde üretim ve istihdama katkı sağlamaya devam ediyor. Elmalı Çukurelma Mahallesi’nde 2022 yılında başlatılan safran deneme üretimi, ikinci yılında da başarıyla sonuçlandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Toprakana Kadın Kooperatifi’nin birlikte yürüttüğü projede, kadın üreticiler hasat sevinci yaşadı. Safran üretiminin, bölge halkına ve özellikle kadın üreticilere ek gelir sağlaması hedefleniyor.

Başkan Böcek’e İlk Hasat Hediyesi

Hasat edilen safran soğanları, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel tarafından hediye edildi. Başkan Böcek, projeye katkı sunan tüm üreticilere teşekkür ederek, “Yerelden kalkınma hedefimiz doğrultusunda üretimi ve üreticiyi her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Kadın üreticilerimizin bu başarılarıyla gurur duyuyoruz” dedi.

Kadın Kooperatifinden Fark Yaratan Üretim

Toprakana Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Gülten Çam, safranın dünyada nadir bulunan ve yüksek ekonomik değere sahip bir ürün olduğunu belirtti. Çam, “Büyükşehir Belediyesi’nin teşvikleri sayesinde safranla tanıştık. Üretimin kolay olması ve safranın yüksek değeri bizi etkiledi. Şimdi de hasadımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Çam ayrıca, kooperatif olarak kadın istihdamını artırmayı ve farkındalık sağlayacak projeler geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

A W336589 01

Bölge İçin Büyük Bir Fırsat

Tarımsal Hizmetler Dairesi Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nida Kalkan, safranın altın bitki olarak bilindiğini ve ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Kalkan, “Elmalı’da safran üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Safran, kadın üreticilere ek gelir sağlarken, bölge halkı için de önemli bir fırsat olacak” dedi.

Antalya'da Korkutan Yangın: 2 Kardeş Sinir Krizi Geçirdi, Ev Kül Oldu Antalya'da Korkutan Yangın: 2 Kardeş Sinir Krizi Geçirdi, Ev Kül Oldu

Üretim Hedefleri Büyüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, safran üretimini artırmak için kadın kooperatiflerine destek vermeyi sürdürüyor. 2022 yılında başlatılan proje kapsamında Elmalı Belediyesi’ne ait 19 dönümlük arazi kiralanarak 4 dönümüne safran dikildi. Üçüncü yılın sonunda yetişen soğanların geri kalan 15 dönüme ekilmesi planlanıyor. Ayrıca, üretilen safran soğanlarının köydeki diğer üreticilere de satılarak Elmalı’nın Safranbolu’dan sonra safran üretiminde öne çıkan bir ilçe olması hedefleniyor.

Kaynak: Bülten