Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, ortak alfabe çalışmalarını detaylarıyla anlattı. Etkinlik, Türk dünyasında dil birliğini güçlendirme çabaları kapsamında önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Türk Dünyası için Ortak Alfabe Çalışmaları

ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, ALKÜ TÖMER öğrencilerinden Medina Talaybekkızı’nın Arif Nihat Asya’nın “Ağıt” şiirini ve Madina Tokbergenova’nın Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Türkçe Katında Yaşamak” şiirini seslendirmesiyle başladı.

Alanya’da “Türk Dünyasında Ortak Alfabe” Konferansı Düzenlendi

"TDK, Atatürk’ün ve milletin kurumudur"

Konferansta konuşan Türk Dil Kurumu’nun tarihçesini anlatarak sözlerine başlayan TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, “Mustafa Kemal Atatürk, dilin millet için önemini çok iyi biliyordu. Bu nedenle Türk Dil Kurumu’nu kurarak, Türkçe’nin gelişimi ve korunması için önemli bir adım atmıştır. TDK, Atatürk’ün ve milletin kurumudur.” dedi.

Prof. Dr. Mert, Türk dünyasında alfabe birliğinin tarihsel sürecine de değinerek, “Türklerde, 8. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar devlet düzeyinde alfabe birliği sağlanmış. Ancak 20. yüzyılda, teknolojinin ve globalleşmenin etkisiyle alfabe birliği bozulmaya başlamıştır. Türkiye, 1928 yılında Atatürk sayesinde Latin alfabesine geçmiştir. Ancak Stalin döneminde birçok Türk ülkesi Kiril alfabesine geçirilerek bu birlik yeniden bozulmuştur.” şeklinde konuştu.

Başkaya Alanya’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli’nde Başkaya Alanya’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli’nde

"34 harf, Türk Dünyası için çerçeve bir alfabedir"

Ortak alfabenin detaylarını açıklayan Mert, “Türk Dünyası Ortak Alfabesi, 34 harften oluşuyor. Türkiye, hâlihazırda kullandığımız 29 harfi kullanmaya devam edecek. Diğer 5 harf, bizde olmayan ancak diğer Türk dillerinde kullanılan seslerin işaretleridir. Bu alfabe, hiçbir ülkenin alfabesi değildir; bir çerçeve alfabesidir. Ortak resmi işlerde kullanılacak bir yapı olarak tasarlanmıştır.” dedi.

Antalya Alanya'da Okul Trafosu Patladı Antalya Alanya'da Okul Trafosu Patladı

Katılımcılardan Yoğun İlgi

Konferans sırasında katılımcıların sorularını yanıtlayan Mert, alfabenin işlevselliği ve uygulanabilirliği hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Konferans sonunda Medina Talaybekkızı ve Madina Tokbergenova’ya teşekkür belgeleri verildi. Ayrıca, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, Mert’e, dersine giren hocası Prof. Dr. Hacı Ömer Karpuz’un kitabını takdim etti.

Alanya’da “Türk Dünyasında Ortak Alfabe” Konferansı Düzenlendi

Hediyelerle Son Buldu

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, TDK Başkanı’na üniversite yerleşkesinde üretilen zeytinyağını hediye ederken, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer ise bir teşekkür plaketi sundu.

Rektörlük Ziyareti

Konferans öncesinde TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ı ziyaret etti. Görüşme sırasında Mert, Rektör Türkdoğan’a TDK Türkçe Sözlüğü hediye etti. Bu ziyaretin ardından heyet, konferans salonuna geçti ve etkinlik başladı.

Kaynak: İHA