Antalya ve Alanya gibi kıyı şehirlerinde sıkça tercih edilen günlük ev kiralamaya yönelik kısıtlamalar ve cezalar gelince, bu işi yapanlar belge almak için uğraşmaya başladı. Çok yüksek olan cezaları duyan ev sahipleri ve emlakçılar, yasal zemine oturtmak için belge başvurusu yapmanın yollarını arıyor.

Alanya ve Antalya gibi kıyı şehirlerinde turizm amaçlı ev kiralama işinin yasallaşmasından sonra, bu işi yapanların telaşlandığı ve belge alabilmek için çabaladığı belirtiliyor.

Hürriyet gazetesinin Salim Uzun imzalı haberine göre, belge başvurusu yapabilmek için apartman sakinlerinin oy birliği ile karar vermesi gerektiği için, kayıt dışı kiralama yapanlar endişelendi. Haberde, yönetmelik çıkmadan önce komşularını razı etmeye çalışanların ya pahalı hediyeler vermeye ya da apartmanın ortak masraflarını tek başlarına karşılamayı önererek sorunu halletmeye çalıştığı ifade edildi.

Belge almak için çabalıyorlar

Endişeli süreci doğrulayan Antalya Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu, “Antalya merkezde yaklaşık 70 bin evin bu amaçla kiralandığını tahmin ediyoruz. Bunların çoğu kayıt dışı çalışıyordu. Yasayla birlikte ciddi bir endişe havası oluştu. Özellikle bu işten iyi gelir elde edenler ‘Nasıl belge alırım’ diye düşünüyor” dedi. Denetim önemli Yönetmelik çıkmadan önce kat maliklerini razı etme sürecinin başladığını söyleyen Sucu, şunları ekledi: “Kimileri komşularına apartmanın ortak masraflarını tek başına ödemeyi teklif ediyor. Çünkü komşular razı olmazsa belge alamayacaklarını biliyorlar. Nasıl razı ederler bilemem ama bizim tek isteğimiz bu işin kayıt altına alınması ve denetim sürecinin iyi yürütülmesi.”

Cezalar etkili oldu

“Yasa önemli ama denetim daha da önemli” diyen Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise yasanın çıkmasının ardından yaşanan süreci şöyle anlattı: “Özellikle para cezaları insanları etkiledi. Tabii ki kimse milyonluk para cezalarını ödemek istemez. Bu yüzden yasayı öğreniyorlar, komşularını bu işe razı etmeye çalışıyorlar. Biz de süreci izliyoruz.” Kargaşa olabilir Antalya’da günlük kiralamaların çok olduğu Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi’nde muhtarlık yapan Yusuf Elmas, şöyle dedi: “Herkes endişede. Denetim ve cezalar başlayınca kargaşa çıkacak. Çünkü buradakiler komşularını razı edemiyor. Kimse apartmanında günlük kiralama istemiyor. Kiralama yapmak isteyen ev sahipleri de bize gelip şikayet ediyor. ”

“Ben 20 yıllık muhtarım. Komşudan onay şartı uygulanırsa burada kimse evini kiraya veremez. Tabi yöneticiler çeşitli vaatlerle razı edilmeye çalışılıyormuş. Razı olan yöneticiler de mülk sahiplerini razı etmeye çalışıyor. Süreç nasıl bitecek ben de çok merak ediyorum. Bana gelen komşularıma da yasanın koşullarını anlatıyorum.”

Türkiye'ye 'Yalancı Bahar' Geldi! Sıcaklıklar 17 Dereceyi Bulacak Türkiye'ye 'Yalancı Bahar' Geldi! Sıcaklıklar 17 Dereceyi Bulacak

İşler değişti

Günlük kiralama yöntemiyle çok büyük gelirin sağlandığını belirten Konyaaltı ilçesi Altınkum Mahallesi Muhtarı Eyüp Karakaya, “Bizim ilçemiz bu işin en çok yapıldığı yer. Yasadan önce hiçbir denetim yoktu. Şimdi işler değişti. Cezayı duyan belge almak için çabalıyor. Binasında kiralama yapılan ama buna karşı çıkanlar da sevindi. Onlar da nereye şikayet edeceklerini araştırıyor” diye konuştu.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA