Kumluca İlçesi'nde üzerinde 4'ü tamamlanmış, 4'ü proje aşamasında 8 hidroelektrik santral projesi bulunan ve Danıştay kararıyla 1'inci Derece Doğal SİT alanı ilan edilen Alakır Nehri'nin de bulunduğu vadide, yeni bir gelincik türü keşfedildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Candan Aykurt, AÜ Uygulamalı Fen Bilimleri Enstitüsü'nden Ayşen Özçandır, AÜ Eğitim Fakültesi'nden İsmail Gökhan Deniz, Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Kemal Yıldız ve Fatma Mungan'dan oluşan ekibin yeni keşfettiği gelincik türüne ilişkin makale, Phytotaxa adlı uluslararası bilim dergisinde yayımlandı.
KORUMA ALTINA ALINMALI
Alakır Vadisi'nde keşfedilen yeni türle ilgili bölgedeki HES projelerine karşı hukuki mücadele yürüten Alakır Nehri Kardeşliği'nden de açıklama yapılan açıklamada,’’ Nesli kritik olarak tehlike altında olan bu yeni tür dünyada sadece Alakır Vadisi'nde yayılış gösteriyor. 'Dibek Tabiatı Koruma Alanı Florası' adlı çalışma sırasında bulunan bitki türünün varlığının Alakır Nehri'nin akışıyla vadide yarattığı iklime dayandığına vurgu yapılan makalede Alakır Gelinciği'nin (Glaucium alakirensis) "Kritik Olarak Tehlike Altındaki Tür" kategorisi içerisine dahil edildiği belirtildi.
HES FAALİYETLERİ SÜRÜYOR
Alakır Vadisi'nin koruma altına alınması kararının 2 yıl
önce Danıştay Mahkemesi tarafından da onaylanmasına rağmen ilgili makamlar bu
kararı halen uygulamadı. Hassas ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan
bölgede şirketler ise HES faaliyetlerini sürdürmekteler. Vadide geçen sene de
yeni bir balık türü keşfedilmiş, bu yeni türe "Alakır Alası" adı
verilmişti. Yargı kararları ve bilimsel keşifler ışığında vadideki canlılar
geri dönüşü mümkün olmayan zararlar görmeden Alakır Vadisi acil koruma altına
alınmalıdır’’dendi. DENİZ TOPKAYA