Antalya'nın Aksu ilçesinde, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olduğu gerekçesiyle Kumköy Sahili'nde bulunan 700 çardak için alınan yıkım kararının ardından çardak sahiplerine verilen süre bugün sona erdi. Sabah saatlerinde yıkım kararını uygulamak üzere Kumköy sahiline gelen Aksu Belediyesi ekipleri ile vatandaşlar karşı karşıya geldi. Vatandaşlar, alana gelen iş makinelerinin önünü araçlarıyla keserek girişlerini engellemeye çalıştı. Belediye yetkilileri ile vatandaşlar arasında uzun süren tartışmalar yaşandı ve sonunda sahipsiz çardakların yıkılması, kalan çardaklar için ise ek süre verilmesi kararlaştırıldı.
"Çardaklar Bölge Halkı İçin Bir Gelenek"
Kumköy Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kaya, çardakların bölge halkı için bir gelenek olduğunu belirterek, "Burada ileriye dönük mahkeme kararı var. Bölge İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı henüz yetişmedi. İnşallah planlı bir şekilde burayı düzelteceğiz. Belediye Başkanı ve Vali Beyle konuyu tekrar görüşerek bir netice alacağımıza inanıyorum. Burası Yörük kültürü, halkın denize girebileceği ve yaşayabileceği bir yer. Kumluca gibi daha yaşanabilir bir sahil yapmak istiyoruz. Belediye Başkanımız da bize söz verdi, inşallah sözünü tutar" dedi.
"Seçimde Verdiği Sözü Tutsun"
Bölgede çardağı bulunan vatandaşlardan Ahmet Kabakçı, Aksu Belediye Başkanı'nın kendilerine seçim döneminde söz verdiğini belirtti. Kabakçı, "20 gün önce kimseye haber vermeden gelip kapılarımıza kağıt asmışlar. Aksu Belediye Başkanı bize yer göstereceğini söylüyorsa kabul ederiz ama önce projeyi göstermeli. Eğer oteller caretta bölgesi ilan edildiyse, önce onların yerini yıkmalı. Belediye Başkanı, 'Çardakları yıkacağım' diyemez. Seçim vaadi olarak 2026'ya kadar çardak yıkılmayacak denildi. Şimdi ise 'Kararı ben almadım, valilik aldı' diyor. Eğer kararı valilik aldıysa önce projeyi göster, sonra halk kendi çardağını yıkmazsa istediğini yap" şeklinde konuştu.
"Carettalara Halk Sahip Çıkıyor"
Ahmet Kabakçı, bölgede yaşayan halkın carettalara sahip çıktığını vurgulayarak, "Projelendirsin, ödeneği varsa ödeneği yapsın, bunu halk zaten kabul ediyor. 'Yıkıp yer göstereceğim' demekle olmaz. Otellerin önünde halk denize giremiyor ama burada halk denize rahatlıkla girebiliyor. Atılan çöpleri buradaki halk topluyor, carettalara da yine bu halk sahip çıkıyor. İsa Başkan caretta bölgesiyse burada kimseye izin vermeyeceğini söyledi, carettalara biz sahip çıkıyoruz" dedi.
"Çifte Standart Uygulanmamalı"
Bir başka çardak sahibi Ali Koyun ise bölgede çifte standart uygulandığını belirtti. Koyun, "Burada otellere ait sahilde hem betonarme yapılar hem de barakalar var ve bunlar bakanlık izniyle kullanılıyor. Eğer burası doğal sit alanı ve caretta koruma bölgesiyse, otellere de aynı kurallar uygulanmalı. Çardaklarımız yıkılacaksa, otellerin de ruhsatları iptal edilmeli ve oradan yıkıma başlanmalı. Burada 23-24 yıldır yaşayan çardak sahipleri var" diye konuştu.
"Benim Torunlarım da Burada Büyüyecek"
58 yaşında olduğunu ve çardaklarda büyüdüğünü söyleyen Saniye Kurt ise, "Ben burada büyüdüm, torunlarım da burada büyüyecek. Apartmanda yaşamayacak, toprağa basacak. Her yer betonlaştı, sadece burası kaldı. Belek, Kadriye, Kundu gitti, şimdi de buraya göz diktiler. Belediye başkanları 5-10 yıl görev yapıp gidiyor ama biz burada büyüdük. İsa Başkan'ın sözünü tutmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Belediye ekipleri, sahipsiz çardakların yıkımını gerçekleştirdikten sonra bölgeden ayrıldı.