Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda Adab-ı Muaşeret ve Görgü Kuralları ve Nezaket adlı seçmeli dersleri müfredat kapsamına alarak çocukların toplumsal yaşam becerilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Uzman Psikolog İlayda Sezen, verilecek derslerin çocukların bireysel ve toplumsal gelişimi üzerinde önemli katkılar sağlayacağını vurgulayarak günümüzde çocukların karşılaştığı akran zorbalığı sorununa etkili bir çözüm sunabileceğini söyledi.

Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde Adab-ı Muaşeret, ortaokullarda ise Görgü Kuralları ve Nezaket olarak belirledi. Sezen, bu derslerin kazanımlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, çocuklara verilecek ilk eğitimin evde başladığını ve evde öğrenilenlerin okulda gelişip şekillendiğini belirtti.

Sezen, 'Okul, çocuğun toplumsallaşmasında önemli bir rol oynar. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokullarda 'Görgü Kuralları ve Nezaket', liselerde 'Adab-ı Muaşeret' dersinin müfredata alınması, bireysel ve toplumsal gelişim açısından önemli katkılar sağlayacaktır' dedi.

Uzman Psikolog İlayda Sezen

Uzman Psikolog, çocukların akademik becerilerinin yanı sıra sorumluluk, güven, takım çalışması, dürüstlük, iletişim ve adab-ı muaşeret gibi değerli beceriler kazanmalarının destekleneceğini ifade etti. Sezen, 'Sevgi, saygı, iyilik, hoşgörü, yardımlaşma, iş birliği, dürüstlük ve barış gibi ortak temel değerler, çocukların toplumsal ilişkilerini güçlendirecek ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayarak toplumsal ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacaktır' diye ekledi.

Sezen, arkadaşlık ilişkileri ve dayanışmanın çocukların bilişsel ve sosyal gelişimi üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve çocukların çevreye olan uyumunu kolaylaştırdığını belirterek, 'Bu derslerle çocuklara yardımlaşma ve iş birliği kazandırılarak, empati becerileri geliştirilebilir. Bu, çocukların duygularını ve düşüncelerini diğerleri tarafından anlaşıldığını hissetmelerini sağlar. Ayrıca, sorunları daha etkili bir şekilde çözmelerine yardımcı olur' diye konuştu.

Çocukların büyüdükçe davranışlarının biçimlenmesinde akranlarının etkisinin giderek arttığını belirten Sezen, 'Sevgi, saygı, empati gibi temel değerlerin öğrenilmesi, okullarda sıkça karşılaşılan akran zorbalığını azaltmada da etkili olabilir. Bu gelişme, akran zorbalığı ile mücadelede önemli bir adım olabilir. Ailelerin sürece destek ve katılımı da bu noktada kritik bir rol oynayacaktır. Okul, aile ve çocuk iş birliği, çocukların bu değerleri daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlayacak önemli bir platformdur' dedi.

Kaynak: İHA