Gukesh Dommaraju 18 Yaşında En Genç Dünya Satranç Şampiyonu Oldu Gukesh Dommaraju 18 Yaşında En Genç Dünya Satranç Şampiyonu Oldu

ABD’de fast-food devi McDonald's, “Quarter Pounder” hamburgerlerinde tespit edilen Escherichia coli (E. coli) bakterisi nedeniyle büyük bir gıda skandalıyla gündemde. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamaya göre, bakteriyle bağlantılı vaka sayısı 104’e ulaşırken, bu vakalardan 34'ü hastanede tedavi altına alındı. Bakterinin 14 eyalette yaygın şekilde görüldüğü bildirildi. Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Oregon, Wisconsin, Washington, Michigan ve Kuzey Carolina eyaletlerinde hastalığa neden olan bakteri, halk sağlığı için tehdit oluşturmaya devam ediyor.

ABD'de McDonald's Skandalında Vaka Sayısı Yükseliyor

İlk Ölüm Ekim Ayında Gerçekleşti

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından 23 Ekim’de yapılan ilk açıklamada, bakteriden etkilenen kişi sayısının 49 olduğu ve 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Bu gelişme üzerine, bakterinin kaynağı olabileceği düşünülen dilimlenmiş soğanlar, bu eyaletlerdeki restoranların menülerinden çıkarıldı. Yapılan incelemeler, E. coli bakterisinin hamburgerlere konulan soğanlardan bulaşmış olabileceğini gösterdi.

E. coli Bakterisinin Belirtileri ve Riskleri Nelerdir?

CDC, E. coli bakterisinin belirtilerinin genellikle 3-4 gün içinde ortaya çıktığını ve hastaların çoğunun bir hafta içinde iyileştiğini belirtiyor. Ancak 38.8 dereceyi aşan ateş, 3 günden uzun süren veya kanlı ishal, kusma ve baş dönmesi gibi belirtiler görülen kişilere tıbbi destek almaları tavsiye ediliyor.

E. coli bakterisinin “Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)” gibi bazı alt türleri ciddi hastalıklara yol açabilirken, özellikle iyi pişirilmemiş et ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yetersiz temizlenmiş sebze ve meyvelerden bulaştığı biliniyor. ABD’de her yıl yaklaşık 74 bin E. coli vakası görülüyor, 2 binden fazla kişi hastaneye yatıyor ve 61 kişi hayatını kaybediyor.

Kaynak: İHA