1963 Yılında Antalya’nın Döşemealtı İlçesi Ahırbaş Köyü’nde doğan koleksiyon meraklısı şair ve büyük bir Antalya sevdalısı olan Ramazan Ekin, Mustafa Kemal Atatürk’ün 92 yıl öncesine ait olduğu tespit edilen Antalya Aspendos’ta çektirdiği orijinal fotoğrafını ilk defa Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya ile paylaştı. 6 Mart 1930 yılında Atatürk Antalya’ya resmi ziyaretlerde bulunmuş ve birçok bölgede hatıra fotoğrafı çektirmişti. Ramazan Ekin, Atatürk’ün Aspendos’ta çekilmiş olan bir orijinal fotoğrafının ise kendisine armağan edildiğini söyledi. Ekin, bu önemli fotoğrafı ilk kez Akdeniz Gerçek Gazetesi ile paylaştı. Eliyle bir yeri işaret ettiği özel fotoğraf büyük heyecan yarattı. Fotoğrafın orijinal olduğunu anladığında çok heyecanlandığını dile getiren Ekin, “Mustafa Kemal Atatürk’ün 92 yılında çekilmiş fotoğrafını heyecanla elimde tutuyorum. Bunu bütün dünyaya duyurulmasını istiyorum. Antalya’mızın ne kadar önemli ve güzel bir şehir olduğunu Atatürk’ün bu fotoğrafıyla da kanıtlamış oluyoruz. Bu fotoğrafı Türkiye’nin en büyük sahafı olan ve Antalya’da hizmet veren İltem Antik Sahaf sahibi İlhami Dilek’ten hediye aldım” diyerek fotoğrafın kendisine ulaşmasında vesile olan herkese teşekkür etti.

 

“GERÇEK OLDUĞUNU ANLADIM”

    Antalya’nın Döşemealtı İlçesi Ahırbaş köyünde doğan Antalyalı şair Ramazan Ekin, Aspendos’ta çekilen ve orijinal olduğunu söylediği Atatürk fotoğrafının hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Büyük bir tarihi arşive sahip olduğunu söyleyen ve “Antalyalı olmam ve bu cennet şehrimi çok sevmem nedeniyle Antalya’ya ait çok sayıda kitap dergi, resim ve yüzlerce eski nostaljik ve yeni kartpostal arşivimde mevcuttur” diyen Şair Ramazan Ekin, “Türkiye’nin en büyük sahaflarından olan Antalya’mızda faaliyet gösteren devasa bir kültür merkezi sayılan İltem Antik Sahaf iş yeri sahibi İlhami Dilek’ten çok sayıda Antalya ile ilgili kaynak kitap, resimler, kartpostallar, satın alıyorum. 10 Ağustos 2022 tarihinde verdiği resimler arasından öyle bir resim çıktı ki beni çok heyecanlandırdı. 


    Atatürk’ün Antalya Aspendos Antik Tiyatroyu gezisinde, Müze Müdürü Süleyman Fikri Erten ve heyete Mustafa Kemal Atatürk’ün sol elini kaldırarak tiyatro içerisinde bir yeri işaret ettiği bir şeyler anlattığı o anların 92 yıl öncesine ait orijinal kart baskılı gerçek fotoğrafı. Arşivimdeki kaynak kitap ve resimlerle ilgili yaptığım inceleme ve araştırmadan önce de bahsettiğim gibi Antalya Müzesi kurucusu olan Süleyman Fikri Erten’in Atatürk’e Aspendos’ta rehberlik ettiği zaman çekilen bu resmin gerçek ve orijinali olduğunu anladım. Fotoğrafın arkasında da tarih ve yazı bulunuyor. 1994 yılında Antalya Müzesi yayınlarından Antalya Müzesi Kurucusu Süleyman Fikri Erten Armağanı adlı eşsiz kitabının 11’inci sayfasında da Erten’in Atatürk’e Aspendos’ta rehberlik ettiği o anlar yer alıyor” bilgisini verdi.

 

“GURURUNU YAŞIYORUM”

    “Böyle tarihi ve değerli orijinal bir Atatürk fotoğrafına sahip olmanın gururunu yaşıyorum” diyen Ekin, “Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılında Antalya Aspendos Antik Tiyatro’da çekilen ve şu an 92 yıllık orijinal gerçek kart baskılı fotoğrafın elimde olması nedeniyle çok heyecanlıyım. Antalya yerelinde ve basında duyulmasını Yüce Atatürk’ün ve dünya kenti Antalya’nın 92 yıl öncesine ait orijinal fotoğrafı ile dillere destan olmasını istiyorum. Bu fotoğrafı Akdeniz Gerçek Gazetesi ve kamuoyuyla paylaşmaktan dolayı mutluyum” dedi.

 


    Ekin, Atatürk’ün Antalya’ya ziyareti ile ilgili, “Atatürk, Antalya’ya ilk ziyaretini 6 Mart 1930 yılında gerçekleştirmiş ve ilk ziyaret dönemi içinde 9 Mart 1930 Pazar günü Serik Aspendos Antik Tiyatro gezisinde, eski esere hayran kaldığını belirterek heyet yetkililerinden bilgi alışverişinde bulunduğu yazılı bilgi kaynaklarında geçmektedir” hatırlatmasını yaparak “Atatürk, tiyatro içinde gezerken yetkililere ‘Bu eski eser en kısa zamanda restore edilmeli. Kapısına kilit vurmayınız. Burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz’ diyerek talimat verirken sağ eliyle işaret ettiği o anlar fotoğrafa yansımıştır” ifadesini kullandı.

 HABER: Songül Başkaya

 

Editör: TE Bilisim