3 Milyon saksı canlı çiçeğin ellerinde kaldığını kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Teoman Akçalı, kamu kurumlarının çiçek alımı yapmasının kendilerini zarardan kurtarabileceğini ifade etti. “Kar beklemiyoruz” diyen Eroğlu ve Akçalı, en azından maliyetlerini kurtarmak istediklerini belirttiler.

 

Antalya’nın canlı çiçek üreticileri Isparta yolundaki üretim tesislerinde açıklama yaparak, yetkililerden yardım istediler. 3 Milyon saksı canlı çiçeğin ellerinde kaldığını belirten üreticiler adına açıklamayı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Teoman Akçalı yaptı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Teoman Akçalı, SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kocaoğlu ve çiçek üreticisi, kooperatif üyesi ziraat mühendisi İsmail Yıldız dün canlı çiçek üreticileri olarak açıklama yaptılar. Belediyelere görüş bildirdiklerini kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, “Üretimimiz şuan dorukta ama alıcı bekliyoruz. Altı ay önce otellerden sipariş altık ama hepsi iptal oldu. Çiçeklerimiz seralarda yok olmak üzere” dedi.

SORUNUMZA İLGİ GÖSTERSİNLER

Birinci müşterilerinin turizmciler olduğunu kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, “Biz vurulduk. Bizim işimiz mevsimliktir. Canlı bitkiyi uzun süre koruyamayız. Personel çıkışı yapamıyoruz. Canlı bitki devamlı bakım ister. Kardan vazgeçtik. Amacımız kar etmek değil, zarar etmemek” dedi. Belediyelerin, hastanelerin ve Karayolları’nın ellerindeki canlı çiçekleri değerlendirmesini isteyen peyzaj firması sahibi Hüseyin Eroğlu, “Antalya Valiliğimizin de sorunumuza ilgi göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Burası atölye olsa kapatacağız” diyen Eroğlu, 10 tane firmanın bu durumda olduğunu ve zararlarının en aza düşmesi için 50 milyon Lira’ya ihtiyaç duyulduklarını belirtti.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Teoman Akçalı da çiçekli bitki ürettiklerini, hepsinin de otellerle anlaşmaları olduğunu ama üretim yapılmasına rağmen bugün satamadıklarını, siparişlerin iptal olduğunu ifade etti. İstihdam yaratan bir sektör olduklarını da kaydeden Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Akçalı, “Önümüzü göremiyoruz. Bilime saygılıyız. Herşeyimizi, üretimimizi titizlikle yapıyoruz” dedi.

3 MİLYON SAKSI BEKLİYOR

10 Firmanın yaklaşık 3 milyon saksı çiçek ürettiğini kaydeden Oda Başkanı Akçalı, “Hepsi de çürümeyi bekliyor. Her resmi kurumun elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi. Hava sıcaklığından dolayı bitkileri depolayamadıklarını kaydeden Akçalı, “Her çiçeğin maliyeti 5 Lira. Tüm kurumların bizden alışveriş yapmasını istiyoruz. Bir çiçeğin tohumlamasından, çiçek oluncaya kadar 6 ay geçmektedir. Turizm kapsamından etkilenen birinci sektörüz” dedi.

Seki Peyzaj, Eko Garden ve İmaj Peyzaj’da yapılan yerinde incelemede çiçeklerin durumunu gösteren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Teoman Akçalı ve SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kocaoğlu yetkililerden sektör için çözüm bekliyor.

Nizamettin ÖZMEN

 

Editör: TE Bilisim