ATB Meclisi, 2019 yılında son kez toplandı. ATB Salonu'ndaki Aralık ayı olağan toplantısını, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci yönetti. Gündem değerlendirmesini yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2019 yılında başta iş dünyası olmak üzere kredi talebinde ciddi düşüşler yaşandığını söyledi. Çandır, "Bu düşüş, geçen yıl bu dönemdeki 2019 yılı beklentimizin de üzerindedir. Örneğin; kentimizde kullanılan ticari krediler, ülke ortalamasının 5 kat üzerinde bir düşüşe konu olmuştur. Kredi talebimizdeki bu düşüşe rağmen insanlarımız ödeme yükümlülüklerini, kent karakteristiğimize uygun olarak ülke ortalamasının çok üzerinde bir oranda yerine getirmişlerdir" dedi.

ANTALYA BORCUNA SADIK

Geçen yıla göre karşılıksız çekte hiçbir artış yaşanmadığını dile getiren Çandır, Antalya iş dünyasının temel özelliklerinden olan borcuna sadakat konusunu bir kez daha doğruladığını söyledi. Ödenen çek tutarında da ülkede yüzde 3 düşüş görülürken Antalya'da yüzde 20 artış yaşandığına dikkati çeken Çandır, kentin 2019 yılında genel ve tarımsal dış ticarette de iyi bir performans gösterdiğini aktardı.

ELEKTRİK ZAMLARI ZORLUYOR

Yüzde 50 civarında düşen genel tüketici enflasyonuna karşılık tarım ve gıda ürünlerinin tüketici enflasyonun bu orandan çok daha fazla düştüğünü belirten Çandır, tarım ürünleri üretici enflasyonunun ise sadece yüzde 25 kadar düşebildiğini söyledi. Çandır, "Yıl boyunca söylediğimiz gibi tarımsal üretim ve ticaretiyle uğraşan bizler, 2019 yılı boyunca üzerimizde ciddi bir maliyet enflasyonu yükünü taşıdık. Bu yükün altından kalkabilmek için de tarımsal kredilere talebimizi, kaçınılmaz olarak ülke ortalamasının iki kat üzerinde artırdık. Üstelik bu artış yüzde 35 civarında seyreden ticari kredi maliyetlerine rağmen yaşanmıştır. Maliyetlerimiz içinde bizleri en fazla etkileyen kalem ise elektrik olmuştur. Yıl boyunca elektriğe yapılan zamlar hepimizi ciddi boyutlarda zorlamış ve zorlamaya devam etmektedir" diye konuştu.

DÖVİZDEKİ DALGALANMA RİSKİ

2020 yılı ön tahminlerinin toplu değerlendirmesini yaptıklarında yılın ilk yarısında 2019'dan daha zorlu bir dönem beklediklerini kaydeden Çandır, şöyle devam etti:"Özellikle ekonomi yönetiminin enflasyon beklentileri ciddi bir düşüşü işaret etmemektedir. Buna rağmen bizim dileklerimiz arasında da yer alan faiz düşüşü eğilimi devam ederse dövizde ciddi bir dalgalanma riski bizleri beklemektedir. Enflasyonla eş güdümlü olmayan faiz düşüşleri her zaman döviz üzerinde ciddi baskı yaratmıştır. Bunun sonucunda da tekrar faiz artışları gündeme gelmiştir. Bu türden bir sarmala girmemek için faiz düşüşünü enflasyonla eşgüdümlü gerçekleştirmeliyiz. Diğer taraftan ekonomik büyümede lokomotifimiz, tüketim değil üretim ve ihracat olmalıdır."

BÜTÇEDE YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFİ

Ali Çandır, ATB'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme performansı göstermeye devam ettiğini kaydetti. Çandır, "2019 yılında bütçemiz cari olarak yüzde 24 artışla 4,7 milyon TL'ye, işlem hacmimiz ise yüzde 20 artışla 3 milyar TL'ye yükselmiştir. Denk bütçe esasına göre hazırladığımız 2020 yılı bütçemizde de yüzde 20 büyüme öngörmüş bulunmaktayız" dedi.DHA

Editör: TE Bilisim