AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana büyük bölümü Antalya’da olmak üzere Türkiye genelinde 85 bin taş ocağı ruhsatı verildiği bildiriliyor. Çevreciler taş ocaklarının başta ormanlar olmak üzere çevreye tamiri olanaksız tahribatlar yaptığını belirterek, Maden Yasası’nın ivedilikle değiştirilmesini istiyor.
Antalya'nın Finike İlçesi'ne bağlı Alacadağ Köyü sınırlarındaki Kızılcık mevkii ve çevresindeki sedir ve kızılçam ağaçlarından oluşan ormanlık alanda taş ve mermer ocaklarının faaliyetleriyle ortaya çıkan çevre katliamı üzerine, 'Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu' taş ocaklarıyla ilgili genişçaplı bir araştırma gerçekleştirdi.
Platformun, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, Alacadağ'da, 13 ruhsatla 30 firmaya, 54 alanda maden arama, açma ve işletme ruhsatı bulunuyor. Türkiye genelinde ise taş ve mermer ocağı için verilen ruhsat sayısının ise 85 bin civarında olduğu belirlendi.
'SADECE FİNİKE DEĞİL TÜRKİYE GÖÇÜYOR'
Sadece Alacadağ ya da Finike'nin değil Türkiye'nin tamamının göçtüğünü belirten Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, "Türkiye'nin her yeri Alacadağ aslında. Katliamın boyutu fotoğrafların da anlatamadığı, çok daha tahmin edilemeyecek üst düzeylerde" dedi.
'TAHRİBATI YARATAN KANUN'
2004'de yapılan değişikle taş ve mermer ocaklarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Kanunu kapsamından çıkartılıp, Maden Kanunu'nun içine alındığını belirten Hediye Gündüz, böyle olunca taş ve mermer ocağı açılmasının hem kolaylaştığınıhem de tahribatı artırma oranının tahminlerin çok ötesine geçtiğini söyledi. Ormanların en önemli özelliğinin kamu yararı taşımaları olduğunu belirten Hediye Gündüz, Anayasa'nın 169'uncu maddesinin bunu güvence altına aldığına dikkati çekti. Ancak Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerin Anayasa'ya aykırı olarak ormanların maden ocaklarına tahsisini mümkün kıldığını belirten Gündüz, ormanlarda yapılan tahsislerin kamuya değil, şirketlere yarar sağladığınısöyledi.
Finike'deki gibi bir çok bölgede yaşanan orman-doğa katliamının sona ermesi için Maden Kanunu'ndaki ilgili maddelerin değiştirilmesini isteyen Hediye Gündüz, şunları söyledi: