Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, güneşin etrafında oluşan ve ‘güneş halesi’ veya ‘22 derecelik hale’ olarak bilinen optik fenomen, büyük ilgi gördü. Gökkuşağı renginde halka şeklinde oluşan bu fenomen, çevresindeki çemberle birlikte güneşi muhteşem bir görüntüye büründü. Vatandaşlar, bu olağanüstü manzarayı izlemekten kendilerini alamadılar. Bir saat süren bu doğa olayı sonrasında, güneşin çevresindeki hale kendiliğinden dağıldı.
İlçede yaşayan bazı vatandaşlar, bu olayı büyük bir merakla telefonlarına kaydetti. Fizik Öğretmeni Ersin Tek, 'Bu büyüleyici optik fenomen, 22 derecelik hale, 22 hale veya 22 dairesel hale olarak bilinir. Sirrostratus bulutlarından inen milyonlarca buz kristalinin oluşturduğu bu hale, görülmeye değer bir manzaradır. 22 derece halenin özellikleri ise adını yaklaşık 22 derecelik açısal çapından alır. Bunu görselleştirmek için kolunuzu uzatın ve parmaklarınızı uzatın. Başparmağınız ile küçük parmağınız arasındaki kol uzunluğundaki açıklık kabaca 20 derecedir ve hale küçük parmağın ucunun biraz ötesine uzanır. Bu, halenin boyutu ve kapsadığı göksel alan hakkında bir fikir verir' diye konuştu.
Güneş Haleleri ve Oluşumları
Güneş veya ay etrafında oluşan haleler, altıgen buz kristalleri tarafından oluşturulan bir optik fenomendir. Gökyüzünde az bulutlu ve açık bir hava olduğunda, ince buz bulutlarının gökyüzünde süzülmesi hale oluşumunun habercisidir. Bu olayda, güneşten gelen ışıklar, buz kristallerine çarparak kırılarak yansır ve gözlemciye muhteşem bir hale görüntüsü sunar. Hale, doğanın güzelliklerinden biri olarak gözler önüne serilir.