İngiltere’nin başkenti Londra'daki Sotheby's Müzayede Evi'nde dün gerçekleştirilen "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" açık artırmasında pek çok değerli eser sahiplerini buldu. Ancak, dikkatleri üzerine çeken özel bir eser vardı: Sultan I. Abdülmecid’in kızı Münire Sultan’a ait el yazması Kur’an-ı Kerim.

A W190051 04

Tarihi Eser Rekor Fiyata Alıcı Buldu

1860 yılında Sultan I. Abdülmecid’in kızı Münire Sultan tarafından yaptırılan büyük tezhipli Kur’an-ı Kerim, geçmişten günümüze ulaşan nadir eserler arasında yer alıyor. İbrahim Hakkı tarafından yazılan ve 70 bin 90 bin pound değer biçilen bu muazzam eser, beklenenden çok daha yüksek bir fiyatla alıcı buldu. 114 bin 300 pounda (4 milyon 651 bin lira) satılan Kur’an-ı Kerim, tarihi bir rekorun da altına imza attı.

"Şeker Çocuk" Nerede Çekildi? Konusu Nedir? "Şeker Çocuk" Nerede Çekildi? Konusu Nedir?

Sanat Tarihine Işık Tutuyor

Münire Sultan’ın eşi İbrahim İlhami Paşa adına yazdırıldığı bilinen bu Osmanlı eseri, Türk rokokosunun en göz alıcı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın başlarına kadar uzanan bu dönem, Osmanlı sanatının zirvesindeki dönemlerden biri olarak biliniyor. Bu el yazması Kur’an-ı Kerim, sadece bir eser olarak değil, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun sanat ve kültür tarihine ışık tutması bakımından da büyük önem taşıyor.

A W190051 03

Müzayede, Çeşitli Değerli Eserlerle Doluydu

Müzayedede Kur’an-ı Kerim'in yanı sıra, Osmanlı hattatlarına ait çeşitli eserlerin, İznik çinilerinin, ipek seccadelerin, maşrapaların, kilimlerin, hançerlerin, fincan setlerinin de bulunduğu binlerce değerli eser satışa sunuldu.

Kaynak: İHA