Merhaba bir sonbahar sabahından, hepinize iyi günler. Kimimiz işine gidiyor, kimi evde, kimi hasta vb. sorunlarla hayat devam ediyor.

Hayat devam ediyor ama sorunlar bitmiyor. Evden çıkıyorsunuz, kaldırımlara basıyorsunuz, dengesiz ve düzensiz bir şekilde yapılmış ve değişik malzemelerden yapılmış değişik yükseklikler de, rampalar kullanılmaya uygun yapılmamış. Kepez Belediyesi farklı, Muratpaşa Belediyesi farklı, Konyaaaltı Belediyesi daha farklı, bir de alt yapı çalışmaları ya da kontrollerine giren yollardaki Büyükşehir Belediyesi’nin çok daha farklı bir şekilde yapılmıştır.

Bu kaldırımların niye böyle olduğunu sorduğumuz da ‘’efendim rampalara yüzde 2 eğim veriyoruz’’ deyip bizimle dalga geçiyorlar. Tamam standartlar da yüzde 2 yazıyor doğru, ama kaldırımı 15-20 cm yaparsan eğimi yüzde 2 yapsan ne olur. 15-20 cm eğimi ile standartlar da yazan 10 cm eğimi bir olur mu?

Siz nerede yaşıyorsunuz bunu ilköğretim de okuyan bir öğrenci bile fark eder. Kaldırımı yüksek bir yere yaptığında bu yüzde 2 rampayı kullanan tekerlekli sandalyeli, görme özürlü vb. eğer düşmez ise kendinin yolun ortasında bulur.

Bu yapılan düzenlemelerin bir kısmı eski diye yenileniyor, yeni yapılırken eskiden beter yapılıyor ve yüksek yapılıyor. Örnek Burhanettin Onat ve Cebesoy Caddeleri vb.

Bir de bu şehirde bulunan Erişebilirlik Denetleme Kurulu var. Bu ve benzeri şikayetleri değerlendirmek üzere kurulmuş ama hiç sesi çıkmıyor, ha var ha yok.

Biz engelliler yaşlılarımız ve de toplumun diğer kesimlerin de olup kaldırımları kullanan herkes şikayetçiyiz ama içimizden ediyoruz ve de kimse duymuyor her halde sanırım.

O zaman geliniz birey olarak erişilebilirlik kuruluna bu sorunlarımızı iletelim görelim kim doğru, kim yanlış yapıyor.

Kendi kendimize mırıldanmayalım.

Diyeceksiniz hiç mi doğru iş yapılmıyor mu?

Yapılıyor.

 En son Konyaaltı sahilinde engellilere uygun yapılan plaj düzenlemesi ve asansörü standartlara ve kullanıma uygun olmuştur.

Niye biliyor musunuz ? Kent Konseyi, Engelliler Meclisi Dönem Başkanı Mehmet Karavural’ın görüşleri doğrultusunda yapılmıştır.

Sorunca, danışınca oluyormuş değil mi?

Ama yapılmadan önce olmalı tabi ki.

Emeği geçen herkese bir engelli vatandaş olarak teşekkür eder ve tüm belediye başkanlarımızın bu tip projelerini bekleriz.

Ben ve bir grup engelli Antalya’dan Samsun’a Eylül ayı içerisinde Kaleiçi ve Olimpos Rotary Kulüp destekleriyle gittik. Orada bizi İlkadım Rotary Kulübü Başkanı Bülent Pamuk ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı. Samsunda değişik yerleri gezdirdiler. Konaklama olarak Samsun Sahilinde Samsun Büyükşehir Belediyesinin yaptırmış olduğu rehabilitasyon ve konaklama biriminde kaldık. Samsun ilkadım Rotary Kulübü Başkanı Bülent Pamuk ve yönetim kurulu üyelerine, üyelerine gösterdikleri desteklerden ilgilenmelerinden dolayı teşekkür ederiz. Ellerine ve beyinlerine sağlık olsun. Başarılarının devamını dileriz.

Samsun’dan niye bahsettim biliyor musunuz? Konaklama alanları rampalar engelliye uygun ve yardım almayacak şekilde yapılmış. Proje İsviçre’den birebir ve onların kontrolünde yapılmış ve bitirilmiş. Demek ki isteyince oluyor ve sonuç alınıyor.

Antalyamızın o kadar uzun sahili var ama engelli konuklarını karşılayacak örnek bir projesi yok.

Hadi var mısınız? Belediye başkanlarımız… Samsun’a….

Bizi dışlamazsanız, görüşlerimizi yapmadan önce, yapım sırasında alırsanız, siz de sevinirsiniz, biz de herkes sevinir niye olmasın değil mi?..

Hadi bakalım…

Tepkisiz toplum etkisiz toplumdur!