Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Doç. Dr. Ömer Bozduman, günümüzde iyi bir duruşun elde edilmesinin zorluğunu vurgulayarak, 'Duruş bozukluğu geliştiği zaman sırt ağrısı, omurga rahatsızlıkları, kamburluk, eklem sorunları gibi durumlar ortaya çıkar. Bu şikayetlerin göz ardı edilmemesi, duruş bozukluğunun kifoz, skolyoz gibi daha büyük hastalıklara yol açmadan tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır' dedi.

Duruşun Tanımı 

Duruş, ayakta dururken veya otururken vücudun aldığı pozisyonu ifade eder. Omurga, baş, omuzlar ve kalçaların hizalanmasıyla birlikte duruş oluşur. Ancak mükemmel bir duruş diye bir şey yoktur. Duruş bozukluğu, yerçekiminin günlük etkileriyle veya yaralanma, hastalık gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Duruş bozukluğunun gelişmesiyle sırt ağrısı, omurga rahatsızlıkları, kamburluk ve eklem sorunları gibi problemler ortaya çıkar.

Doğru Duruşun Özellikleri ve Faydaları

Doç. Dr. Ömer Bozduman, doğru duruşun kas gruplarının, eklemlerin ve bağların üzerlerindeki stresi azaltarak vücudu esnek tuttuğunu ve dengeyi korumaya yardımcı olduğunu belirtti. Doğru bir duruş, vücudu kas veya eklem yaralanmalarından korur ve yer çekimine karşı daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Günümüzün Hastalığı: Postür Bozukluğu Nedir?

Doç. Dr. Ömer Bozduman, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte masa başı işlerin ve günlük stresin arttığını ve bu durumun duruş bozukluğunu sıkça tetiklediğini ifade etti. Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte postür bozukluğunun sıkça görüldüğünü belirten Bozduman, postür bozukluğunun kişinin görünümünü, özgüvenini ve günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı: 'Kifoz (kamburluk), hiper lordoz (içe eğilmesi), boyun düzleşmesi, skolyoz, ileri kafa duruşu. Duruşu düzeltmenin ilk adımı; ayakta durmayı, oturmayı veya uzanmayı etkileyen günlük alışkanlıkların farkına varmaktır. Başka bir üslupla, günlük yaşamda ne yapıldığı gözden geçirilmeli ve sorunun hangi durumlardan kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bazen şikayetlerin giderilmesi çok basit önlemlerle olabilir.'

Duruş Bozukluğu Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

Doç. Dr. Ömer Bozduman, duruş bozukluğunu önlemek için günlük alışkanlıkların gözden geçirilmesi, düzenli egzersiz ve esneme yapılması, ergonomik mobilyaların kullanılması ve vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Duruş bozukluğu fark edildiğinde ise uzman doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

Yaşlılık Döneminde Egzersiz Hayat Kalitesini Artırıyor Yaşlılık Döneminde Egzersiz Hayat Kalitesini Artırıyor

Duruş Bozukluğunu Önlemenin 8 Kuralı

Doç. Dr. Ömer Bozduman, masa başı çalışanlar için bilgisayarın göz hizasına taşınması, ergonomik sandalye kullanımı, cep telefonu kullanımında başın dik tutulması gibi önerilerde bulunarak, duruş bozukluğunu önlemeye yönelik pratik tavsiyelerde bulundu. Ayrıca, fizik tedavi ve egzersizlerin yanı sıra gerekli durumlarda korse veya fizik tedavi aparatlarının da kullanılabileceğini belirtti. Bozduman, 'Masa başı çalışıyorsanız bilgisayarınızı göz hizanıza taşıyan aparatlar kullanın. Sandalyenizi ve oturma şeklinizi değiştirin. Cep telefonunuza bakarken, başınızı eğmek yerine telefonu gözünüzün hizasına kaldırın. Yatağınızın uygun olup olmadığını kontrol edin, gerekirse omurga sağlığınıza uygun yeni bir yatak alın. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine düz ayakkabılar, dolgu topuklu ayakkabılar veya daha destekleyici diğer ayakkabıları tercih edin. Fizik tedavi doktorundan destek alın. Yürürken duruşunuzun doğru olduğundan emin olun, kendinizi kontrol etme mekanizmasını oluşturun. Pilates, yoga gibi postür için faydalı olan sporları yapmayı tercih edin. Gözle görülür şekildeyse bir uzmana başvurun. Duruş bozukluğu rahatsız edici veya gözle görülür derecede ise soruna neyin sebep olduğunu belirlemek için zaman geçmeden ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Osteoporoz veya artrit gibi tedavi edilebilecek altta yatan herhangi bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Eğer altta yatan önemli bir rahatsızlık yoksa, uzman doktor düzgün durmaya veya oturmaya yardımcı olacak kas gruplarını güçlendirmek için esneme ve postür egzersizleri önerir. Hatta gerekli durumlarda Doktor kontrolünde duruş bozukluğunun giderilmesi için korse, fizik tedavi aparatları gibi yardımcı ekipmanlardan da faydalanılır.' dedi.

Ofis çalışanlarına uyarı! Kas iskelet sistemi ağrılarına dikkat Ofis çalışanlarına uyarı! Kas iskelet sistemi ağrılarına dikkat

Kaynak: İHA